Ako volite specijalite sa paprikama, meso onda obavezno isprobajte ove recepte. Južna Srbija je poznata po začinjenoj i veoma ukusnoj hrani.
Ajvar
Sastojci:
- 15 kg paprika
- 5 kg patlidžana
- 800 ml ulja
- 4 kašike soli
- 2 kašike šećera
- 2 kašike esencije
Priprema:
Paprike i patlidžan operite i ispecite. Zatim ih očistite i sameljite. U šerpu sipajte 800 ml ulja, zagrejte i dodajte paprike i patlidžan. Zatim sipajte so, šećer i esenciju. Kuvajte uz neprestano mešanje. U vruće sterilne tegle sipajte vruć ajvar, dobro zatvorite i vratite u rernu 90 minuta na 90°C. Ostavite da prenoće u rerni.
Suve paprike punjene pirinčem ili povrćem
Sastojci za paprike sa pirinčem:
- 500 g luka (može samo crni, može praziluk, a mogu se
- koristiti i jedan i drugi u razmeri po želji)
- 500 g pirinča
- mlevena crvena paprika, slatka ili ljuta
- 1 kašika tucane suve paprike (po želji)
- oko 1 dcl ulja
- so po potrebi
Priprema: Sitno seckani luk dobro izdinstajte na ulju, pa kada postane staklast, dodajte 3 kašike aleve paprike i pirinač koji ste prethodno oprali. Posolite i mešajte dok se ne dobije ujednačena masa. Sipajte 2 dcl vrele vode, prodinstajte oko dva minuta i sklonite s vatre. Paprike izvadite iz vode, ocedite i punite prohlađenim nadevom. Vodite računa da paprike ne ostanu poluprazne, pogotovo ako su dugačke i uske. Lagano prstima potisnuti pirinač ka rogu paprike kako bi bile ravnomerno napunjene. Paprike ređajte u nauljenu tepsiju tako da budu sabijene i nalijte onom vodom kojom su bile poparene i kojoj je prethodno dodata kašičica soli. Paprike treba da tek ogreznu u vodi, ali da je ne bude previše, odnosno, da ne prelazi voda preko njih. Stavite tepsiju u zagrejanu rernu na 200°C i zapecite desetak minuta, pa je prekrijte aluminijumskom folijom. Ostavite da se krčkaju oko pola sata, da upiju vodu i nabubre, a zatim isključite rernu, skinite foliju i ostavite tepsiju u rerni kako bi se zapekle i kako bi sva voda isparila. Suve paprike su dobre onda kada nema ni kapi vode u tepsiji posle pečenja.
Sastojci za paprike sa povrćem:
- 2 srednje glavice crnog luka ili 1 struk praziluka
- 3 čena belog luka ili kašičica granula belog luka
- 400 g krompira
- 100 g šargarepe
- 100 g oraha
- 1/2 šoljice pirinča
- so i biber po ukusu
- oko 1 dcl ulja
- 2 kašičice suvog peršuna
- 2 kašičice mlevene paprike (po želji)
Priprema:
Dok čekate da poparena paprika omekša, prodinstajte luk da bude staklast, pa mu dodajte povrće koje ste prethodno očistili i izrendali. Promešajte, pa tome dodajte so, oprani pirinač, peršun, i opet promešajte da se dobije kompaktna smesa. Zatim dodajte 2 dcl vrele vode, prodinstajte 2-3 minuta i sklonite s vatre. Dodajte sitno seckane orahe, beli luk i biber. Ocedite paprike i punite ovim nadevom. Svaku papriku zatvorite komadom seckanog krompira ili pospite s malo brašna, pa ređajte u nauljenu tepsiju gusto ih sabijajući. Prelijte vodom u kojoj su bile poparene, samo da ogreznu i postupak pečenja je isti kao i kod paprika sa pirinčem.
Urnebes
Sastojci:
500 g punomasnog ovčjeg ili kravljeg sira
10 pečenih paprika
5 pečenih ljutih papričica
6-7 čenova belog luka
1 kašika kajmaka
1 kašičica mlevene slatke paprike
3 tvrdo kuvana žumanceta
malo ulja, so
Priprema:
U veću činiju stavite sir, pa ga dobro izgnječite. Pečene paprike i ljute papričice oljuštite, očistite od semenki i odstranite im peteljke. Zatim ih sitno iseckajte i dodajte ih izgnječenom siru. Beli luk sitno iseckajte ili izgnječite, pa i njega dodajte siru i paprikama. Isto uradite i sa tvrdo kuvanim žumancima. Na kraju dodajte kajmak i dobro promešajte. Kad se smesa ujednači, dodajte mlevenu slatku papriku i malo ulja, pa ponovo promešajte. Urnebes salata treba da odstoji u frižideru nekoliko sati pre služenja.
Salate sa paprikama
Pretrenica
Sastojci:
- veza od 10 suvih slatkih paprika
- veći struk praziluka
- so i biber po ukusu
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- 1-2 kašike balzamika
Priprema:
Stavite vodu da proključa, a zatim njom prelijte sušene paprike. Posle nekoliko minuta, kad lepo omekšaju, ocedite paprike i vrlo kratko ih propržite u suvom tiganju. Tek da se osuše od vode i zamirišu na pečeno. Naseckajte ih na tanke trake. Struk praziluka naseckajte na tanke kolutove, pa ih sve raspršite između prstiju. Pomešajte ove namirnice u jednoj činiji, začinite i lepo izmešajte.
Pretrljano
Sastojci:
- pečene paprike
- 2 ljute paprike
- 2-3 čena belog luka
- 200 g sitnog sira
- 200 g prevrelog sira
- so i biber po ukusu
- 3 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Pečenu i ljutu papriku sitno iseckajte, kao i beli luk. U posudi pomešajte izmrvljeni sir sa paprikom i lukom i začinite po ukusu. Promešajte da se sastojci sjedine.
Leskovačka mućkalica
Sastojci:
- 1 kg svinjskog mesa od vrata
- 200 g sveže slanine (mesnate)
- 5 glavica crnog luka
- 10 pečenih paprika (iseckane)
- 500 g flaširanog paradajza iz zimnice
- 2 glavice belog luka
- tucana ljuta paprika
- so, biber, biljni začin
- 1,5 dl ulja
Priprema:
Meso isecite na kocke i začinite ga po ukusu i obmotajte slaninom. Stavite ga na roštilj da se malo ispeče, a ako nemate roštilj možete i na teflonskom tiganju da ga propržite. Sitno iseckajte crni luk i dinstajte ga na ulju dok ne dobije staklastu boju. U tako prodinstan luk dodajte pečene paprike, paradajz i beli luk i dinstajte dok ne ispari sva tečnost. U to dodajte meso, nalijte ga vodom i krčkajte dok se sve ne sjedini u kompaktnu masu. Na kraju leskovačku mućkalicu presipajte u zemljanu posudu i kratko je zapecite u rerni. Kada je gotovo specijalitet zaljutite tucanom ljutom paprikom.
Jagnjeća kapama
Sastojci:
- 1 kg jagnjetine (od grudi ili buta, vrat, plećka)
- 200 g luka
- 200 g mladog luka
- 300 g paradajz-pirea (nije obavezno)
- 100 g masti
- malo crvene mlevene paprike
- kocka supe
- 1 čen belog luka
- 2 dcl kiselog mleka ili pavlake
- 100 g brašna
- 300 g spanaća
- malo soli
Priprema:
Jagnjetinu isecite na osam delova, operite i prosušite krpom, posolte, pospite brašnom, pa je u 50 g vrele masti propržite da dobije rumenu boju, a zatim je izvadite iz masti. Luk sitno naseckajte i na drugom delu masti takođe propržite do zlatno-žute boje. Dodajte sitno seckan peršun i beli luk, pa i to malo propržite. Zatim sipajte vodu i kocku za supu i sve kuvajte 10 minuta. Ubacite proprženo meso, paradajz pire, poklopite i polako dinstajte 40 minuta. Spanać očistite, operite i dobro ocedite. Mladom luku odsecite vrhove listova, a ostatak isecite na 2,5 cm duge štapiće, pa na ugrejanoj masti u kojoj se pržilo meso pržite 3 minuta uz lagano mešanje. Dodajte oceđen spanać, mešajte i pržite još 3 minuta. I to dodajte mesu i dinstajte lagano još 25 minuta. Zapecite 20-tak minuta (nije obavezno). Služite sa ovčijim kiselim mlekom, kajmakom, jogurtom ili pavlakom.
Prebranac
Sastojci:
- 1 kg tetovca
- 3-4 glavice crnog luka
- nekoliko čena belog luka
- 1 list lovora
- zrna bibera
Za zapršku:
- 300 g crnog luka ili praziluka
- 1 kašika masti ili ulja
- mlevena paprika
- so, biber
Priprema: Pasulj obarite da provri, vodu prospite, pa nalijte drugu. Dodajte iseckan crni luk, nekoliko čena belog luka, list lovora i nekoliko zrna bibera. Kad se pasulj dobro raskuva ocedite vodu i pasulj dobro izgnječite varjačom, pa prespite u posudu sa pripremljenom zaprškom.
Zaprška se pravi od 300 g crnog luka (za postan pasulj bolji je praziluk), 1. kašike masti ili ulja, aleve paprike i soli i bibera po ukusu. Zapecite prebranac u vrućoj rerni, najbolje u zemljanoj posudi.
Prženija
Sastojci:
- 1 crni luk
- 3 paradajz
- 3 paprike
- 1 ljuta papričica
- peršun, nana po ukusu
- 4 jajeta
- 2 dcl ulja
- so po ukusu
Priprema:
U dubokom i širokom tiganju ugrejte ulje i kašiku maslaca. Dodajte glavicu luka, naseckanu na sitno, i prodinstajte ga nekoliko minuta dok ne omekša. Kad je luk malo omekšao dodajte papriku, nju zajedno propržite sa lukom. Kad i paprika omekša dodajte paradajz nasečen na kockice i sve zajedno dinstajte. Dodajte peršun, nanu i na umerenoj vatri ostavite jelo dok ne ispari tečnost. Kašikom napravite udubljenja u smesi (napravite mesta za jaja) i dodajte jaja da se isprže. Ovo jelo se jede iz tiganja sa hlebom (topka se).
Janija
Sastojci:
- 1/2 kg jagnjetine
- 100 g suvog svinjskog mesa
- 100-150 g suve slanine
- 1 veza zeleni za supu
- 1 veza peršuna
- 1 kg zrelog paradajza
- 1 kg krompira
- šolja od kafe vinskog sirćeta
- 2 dcl belog vina
- 3 ili 4 zelene paprike
- 750 g crnog luka
- 3 ili 4 glavice belog luka
- 3 ili 4 kriške limuna
- biber, so
- 1 kašičica brašna
- 1 kašičica tucane slatke paprike
Priprema:
Jagnjeće meso isecite na komade, suvo svinjsko meso na tanke listove, a sa tanko isečenom slaninom prekrijte dno đuvečare (vatrostalni sud). Svo povrće iseckajte, pa stavite preko slanine, posolite, pospite krupnim i sitnim biberom, prelijte uljem, pa ređajte povrh toga seckano meso, pa povrće, pa opet meso i na kraju završite sa sečenim paradajzom. U manjoj šerpici razmutite brašno, vinsko sirće i tucanu slatku papriku, pa sa tim prelijte jelo u đuvečari. Potom, stavite u rernu i pecite na tihoj vatri.
Podvarak
Sastojci:
- 1-2 glavica crnog luka
- malo masti ili ulja
- malo mlevene paprike
- suvo meso sa suvih kostiju, malo slanine
- glavica kiselog kupusa ili 1 kg kiselog ribanca
- lovorov list
Priprema:
Iseckajte luk i prodinstajte ga sa slaninom. Zatim dodajte kupus i začinite sa malo mlevene paprike, biberom i lovorovim listom. Dinstajte sve to nekih 15 minuta, ako počne da se lepi dodajte malo vode. Suvo meso operite i prokuvajte malo u šerpi, zatim ga odvojite od kostiju. Sve to stavite u tepsiju, a zatim i u rernu i pecite nekih sat vremena na 180°C.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom