Poslednja stanica na našem kulinarskom putovanju je južna Srbija.
Jug Srbije osim prirodnim lepotama, ali i retkim biljnim i životinjskim vrstama, može da se pohvali i fantastičnom gastronomskom ponudom.
Ako posetite ovaj region ne samo da ćete uživati u izvanrednim predelima, nego ćete okusiti i najbolju hranu. Ako ste ljubitelj ljute i začinjene hrane, kao i mesa onda ste na pravom mestu.
Ono po čemu su najpoznatiji je svakako ajvar, pinđur, pečene paparike sa belim lukom, punjene suve paprike i nezaobilazan roštilj...
Tradicionalne salate su urnebes, šopska, pretrenica, salata sa paprikama i sirom (pretrljano)...
Poznato je da je jug oduvek bio siromašan, pa je jedna od karaketristika ljudi i štedljivost. Kod njih se ništa od hrane ne baca, pa su tako nastali i čuveni specijaliteti kao što su: mozak, škembe čorba, sarmaluk (jagnjeća sarma). Od životinja koriste sve, od glave do repa.
Roštilj nije jedino čime južnjaci mogu da se pohvale. Oni imaju tradicionalna, ali i pomalo zaboravljena jela od mesa kao što su kapama, leskovačka mućkalica, teleća glava u saftu, dimljena kolenica, janija...
Ali to nije sve. Nikako ne smemo da izostavimo ni ostala jela poput prebranca, podvarka, prženije...
U sledećem tekstu ćete moći da pročitate recepte za neke od njihovih najpoznatijih jela.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus