Poslednja stanica na našem kulinarskom putovanju je južna Srbija.
Jug Srbije osim prirodnim lepotama, ali i retkim biljnim i životinjskim vrstama, može da se pohvali i fantastičnom gastronomskom ponudom.
Ako posetite ovaj region ne samo da ćete uživati u izvanrednim predelima, nego ćete okusiti i najbolju hranu. Ako ste ljubitelj ljute i začinjene hrane, kao i mesa onda ste na pravom mestu.
Ono po čemu su najpoznatiji je svakako ajvar, pinđur, pečene paparike sa belim lukom, punjene suve paprike i nezaobilazan roštilj...
Tradicionalne salate su urnebes, šopska, pretrenica, salata sa paprikama i sirom (pretrljano)...
Poznato je da je jug oduvek bio siromašan, pa je jedna od karaketristika ljudi i štedljivost. Kod njih se ništa od hrane ne baca, pa su tako nastali i čuveni specijaliteti kao što su: mozak, škembe čorba, sarmaluk (jagnjeća sarma). Od životinja koriste sve, od glave do repa.
Roštilj nije jedino čime južnjaci mogu da se pohvale. Oni imaju tradicionalna, ali i pomalo zaboravljena jela od mesa kao što su kapama, leskovačka mućkalica, teleća glava u saftu, dimljena kolenica, janija...
Ali to nije sve. Nikako ne smemo da izostavimo ni ostala jela poput prebranca, podvarka, prženije...
U sledećem tekstu ćete moći da pročitate recepte za neke od njihovih najpoznatijih jela.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem