Poslednja stanica na našem kulinarskom putovanju je južna Srbija.

Jug Srbije osim prirodnim lepotama, ali i retkim biljnim i životinjskim vrstama, može da se pohvali i fantastičnom gastronomskom ponudom.

Ako posetite ovaj region ne samo da ćete uživati u izvanrednim predelima, nego ćete okusiti i najbolju hranu. Ako ste ljubitelj ljute i začinjene hrane, kao i mesa onda ste na pravom mestu.

Ono po čemu su najpoznatiji je svakako ajvar, pinđur, pečene paparike sa belim lukom, punjene suve paprike i nezaobilazan roštilj...

Tradicionalne salate su urnebes, šopska, pretrenica, salata sa paprikama i sirom (pretrljano)...

Poznato je da je jug oduvek bio siromašan, pa je jedna od karaketristika ljudi i štedljivost. Kod njih se ništa od hrane ne baca, pa su tako nastali i čuveni specijaliteti kao što su: mozak, škembe čorba, sarmaluk (jagnjeća sarma). Od životinja koriste sve, od glave do repa.

Roštilj nije jedino čime južnjaci mogu da se pohvale. Oni imaju tradicionalna, ali i pomalo zaboravljena jela od mesa kao što su kapama, leskovačka mućkalica, teleća glava u saftu, dimljena kolenica, janija...

Ali to nije sve. Nikako ne smemo da izostavimo ni ostala jela poput prebranca, podvarka, prženije...

U sledećem tekstu ćete moći da pročitate recepte za neke od njihovih najpoznatijih jela.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs