STARINSKI ĆUŠPAJZ PREPUN POVRĆA: Jelo na kašiku koje vraća sećanje na mirise iz bakine kuhinje

Starinski ćušpajz je jedno od najstarijih jela koja se jedu na kašiku.

Shutterstock

Ćušpajz jedno je od najstarijih jela koja su spremale naše bake, a koje se jede na kašiku. Jelo je posebno tipično za Vojvodinu, tačnije za Banat, ali su ga i u drugim krajevima Srbije rado servirali, naročito u jesenjem i zimskom periodu kada je i vreme kiselog kupusa, koji je najbolja salata uz ovo jelo. U ćušpajz možete da dodate i drugo povrće po izboru poput kukuruza šećerca, paprike ili karfiola.

Sastojci:

  • 250 g boranije
  • 200 g graška
  • 3 krompira
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 100 ml soka od paradajza
  • pola kašike brašna
  • so, biber, aleva paprika
  • peršun

Priprema:

Sitno seckani crni i beli luk propržite na ulju, dok se ne zastakli. Nakon toga dodajte seckanu šargarepu, krompir, grašak i boraniju. Sve dobro nalijte vodom da ogrezne, pa kada je malo ukuvalo dodajte sok od paradajza. Začinite po ukusu i kuvajte dok povrće skroz ne omekne. Na ulju propržite brašno i alevu papriku na laganoj vatri, pa ovom zaprškom prelijte ćušpajz i ostavite na blagoj temperaturi da još jednom provri. Kada bude gotovo sitno naseckajte peršun i dodajte u jelo.

Izvor: Stvar ukusa