PUNJENI PATLIDŽAN ZAPEČEN U RERNI: Sočan nadev od mlevenog mesa i kačkavalja oduševiće i najveće probirljivce

Punjeni patlidžan iz rerne jednostavno se pravi, a izuzetno je ukusan.

Shutterstock

Lepo vreme je idealno za obroke od svežeg povrća i prava je prilika da obogatimo naš jelovnik nekim nesvakidašnjim receptima, a jedan od tih koji je hranljiv i ukusan je svakako punjeni patlidžan.

Sprema se jednostavno, a nije vam potrebno ni mnogo vremena da ga pripremite i na stolu imate kompletan ručak, koji možete upotpuniti samo još nekom sezonskom salatom.

Sastojci:

  • 2 patlidžana
  • 1 glavica crnog luka
  • 200 g mlevenog mesa
  • pola šolje pirinča
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka
  • 100 ml soka od paradajza
  • 1 jaje
  • 100 g kačkavalja
  • 1 paradajz
  • 1 kašika kisele pavlake
  • so, biber
  • svež peršun

Priprema:

Patlidžan očistite, oprerite i presecite na pola, pa izdubite sredinu. U zagrejan tiganj stavite maslinovo ulje i propržite na njemu očišćen i sitno iseckan crni luk. Dodajte mleveno meso, sitno iseckanu sredinu patlidžana koja je izdubljena, posolite, pobiberite, dodajte sitno iseckan beli luk. Prethodno skuvajte pririnač, pa ga takođe dodajte u meso. Sipajte paradajz, izmešajte i još malo dinstajte. 

Gotovim filom napunite patlidžane, staviti ih u vatlostalnu činiju, koju ste podmazali sa malo ulja, prekrijte folijom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni 20 minuta na 220 stepeni. Izvadite ih iz rerene, skinite foliju, pa patlidžane prelijte mešavinom umućenog jajeta i pavlake i nastaviti pečenje dok preliv ne porumeni. Tople patlidžane posuti rendanim kačkavaljem, a preko staviti sečene kolutove paradajza, pa vratiti u rernu još nekoliko minuta. Dekorišite peršunom i poslužite tople uz salatu po želji.

Izvor: Stvar ukusa