Lagana čorbica sa bamijom po makedonskom receptu

Lagana čorbica sa bamijom po makedonskom receptu je odlična za tople dane, samo se isecka sve povrće i krčka.
Lagana čorbica sa bamijom po makedonskom receptu Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 kg sveže bamije
  • 475 g seckanog celera
  • 1 seckana zelena paprika
  • 1 veliki crni luk, seckani
  • 113 g putera
  • 240 g seckanog paradajza
  • 1 kašičica paprike u prahu
  • 1 kašičica soli
  • 1⁄2 kašičica crnog bibera
  • 1,5 l ključale vode
Zašto je korisno da jedete bamiju?

Bamija je namirnica prepuna vlakana, vitamina i minerala. Ima visok sadržaj proteina i malo kalorija. Bogata je ugljenim hidratima koji sporo oslobađaju energiju, pa dugo održava sitost. Prepuna je vitaminima K i C, kao i antioksidansima. Sadrži i nezasićene masne kiseline. Pored navedenih, sadrži i vitamine A i B6, kao i minerale poput kalcijuma, magnezijuma i folne kiseline. Dobra je za jačanje imunog sistema.

Recept za čorbicu sa bamijom po makedonskom receptu:

Kako biste napravili ovu čorbu, prvo odsecite stabljike sa bamije i isecite je. Otopite puter u šerpi i propržite bamiju, celer, papriku i crni luk dok ne omekšaju.

Dodajte paradajz, papriku, crni biber i so i dobro promešajte. Dodajte ključalu vodu i krčkajte oko 1 sat, dok povrće ne omekša. Ostaci kuvane piletine ili drugog mesa mogu se dodati u ovu čorbu. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i čorbicu sa kuvanom slaninom, gotovu za pola sata.

Pročitajte kako se pravi prolećna minestrone čorbica sa raznim povrćem

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Recept za domaću ćureću čorbu sa knedlama  Izvor: Instagram/thesaltycooker

  StvarUkusa