Prženi štapići od tikvica sa umakom od grčkog jogurta

Prženi štapići od tikvica sa umakom od grčkog jogurta su savršen obrok za veče ili pak za grickanje.
Prženi štapići od tikvica sa umakom od grčkog jogurta Foto: prt scr / yt / Spain on a Fork

Sastojci:

  • 2 tikvice
  • 60 g višenamenskog brašna
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 2 jajeta
  • 110 g prezli
  • 30 g rendanog sira 30 grama
  • 1 kašičica sušenog peršuna
  • morska so i crni biber
  • 120 ml ulja

Za umak:

  • 150 g grčkog jogurta
  • 2 čena belog luka (sitno rendana)
  • 1 kašičica sušene mirođije
  • 2 kašičice limunovog soka
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • morska so i crni biber
Zašto je zdravo jesti tikvice?

Tikvice imaju malo kalorija. Bogate su vlaknima koja su dobra za probavu i utiču na smanjenje upalnih procesa u organizmu, ali i doprinose tome da nivo šećera i holesterola u krvi bude u granicama normale. Tikvice su dobar izvor vitamina A, C, K, kalijuma, mangana i magnezijuma. U tikvicama vitamin A postoji u formi beta-karotena, koji je poznat kao snažan antioksidans.

Recept za pržene štapiće od tikvica sa umakom od grčkog jogurta:

Kako biste pripremili tikvice, odsecite krajeve sa svake tikvice, zatim svaku tikvicu prepolovite da biste dobili ukupno 4 komada tikvica, isecite svaki komad na kriške debljine 1,25 cm, a zatim svaku krišku isecite na štapiće od 1,25 cm. Dodajte isečene tikvice u veliku posudu i začinite solju, promešajte i Ostavite da odstoji 10 minuta.

U međuvremenu, dodajte brašno u činiju, zajedno sa belim lukom u prahu i promešajte, razbijte jaja u posebnoj činiji, začinite solju i biberom i umutite zajedno, dodajte prezle u treću posebnu činiju, zajedno sa rendanim sirom, sušenim peršunom i malo soli i bibera, pa promešajte.

Posle 10 minuta, prebacite štapiće tikvica preko papirnih ubrusa u jednom sloju i osušite. Zagrejte veliki tiganj na srednjoj vatri i dodajte ulje. Dok se ulje zagreva, uvaljajte štapiće tikvica, prvo u brašno, zatim u rastvor od jaja, i na kraju u prezle, vodeći računa da su u svakoj fazi potpuno obloženi.

Kada se ulje lepo zagreje, dodajte obložene štapiće tikvica, sve u jednom sloju i ravnomerno raspoređene, pržite u serijama, 3 minuta sa svake strane ili dok ne porumene i ne postanu hrskavi, pa prebacite na rešetku sa papirnim ubrusima.

Da biste napravili umak, dodajte jogurt u činiju zajedno sa rendanim belim lukom, mirođijom, limunovim sokom, maslinovim uljem i začinite solju i biberom, pa umutite zajedno. Dodajte umak pored tikvica i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i nudle od tikvica: Omiljeno jelo Ane Ivanović tokom toplih dana.

Pročitajte kako se prave tikvice punjene mesom i povrćem, pa zapečene u rerni

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Rolovane tikvice punjene sirom i spanaćem Izvor: Instagram/ cheftomwalton

 StvarUkusa