Patlidžan je savršeno zdrava namirnica koja treba što češće da se nađe na vašoj trpezi, a birajte one komade kojima je kora sjajna i glatka. S obzirom da poput sunđera upija ulje, patlidžan bi pre termičke obrade trebalo posoliti kako bi pustio vlagu i na taj način upio manje masnoće.
Ovaj složenac savršeno je letnje jelo koje se lako pravi, a lagano je i zasitno.
Sastojci:
- 3 veća patlidžana
- 4 veća paradajza
- 150 g kačkavalja
- 1 glavica luka
- 2 čena belog luka
- 100 g parmezana
- 1 kašika origana
- 2 kašike maslinovog ulja
- so, biber
Priprema:
Patlidžan dobro operite, pa ga nasecite na kriške debljine 1 centimetar, malo posolite i ostavite da pusti vodu. Crni i beli luk sitno naseckajte, pa prodinstajte na malo maslinovog ulja. Paradajz ogulite, naseckajte na kockice, pa ga dodajte u tiganj sa lukom. Poklopite i dinstajte dok sva tečnost ne ispari. Nakon tog vremena dodajte začine po ukusu i sve dobro promešajte. U vatrostalnu činiju poređajte jedan red patlidžana, pospite ga sa malo parmezana, pa prelijte sosom od paradajza. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sav materijal, a na vrhu treba da vam bude patlidžan. Pospite ga preostalim parmezanom i narendanim kačkavaljem. Pecite u rerni zagrejanon na 180 stepeni oko pola sata.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus