Patlidžan je savršeno zdrava namirnica koja treba što češće da se nađe na vašoj trpezi, a birajte one komade kojima je kora sjajna i glatka. S obzirom da poput sunđera upija ulje, patlidžan bi pre termičke obrade trebalo posoliti kako bi pustio vlagu i na taj način upio manje masnoće.

Ovaj složenac savršeno je letnje jelo koje se lako pravi, a lagano je i zasitno.

Sastojci:

  • 3 veća patlidžana
  • 4 veća paradajza
  • 150 g kačkavalja
  • 1 glavica luka
  • 2 čena belog luka
  • 100 g parmezana
  • 1 kašika origana
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • so, biber

Priprema:

Patlidžan dobro operite, pa ga nasecite na kriške debljine 1 centimetar, malo posolite i ostavite da pusti vodu. Crni i beli luk sitno naseckajte, pa prodinstajte na malo maslinovog ulja. Paradajz ogulite, naseckajte na kockice, pa ga dodajte u tiganj sa lukom. Poklopite i dinstajte dok sva tečnost ne ispari. Nakon tog vremena dodajte začine po ukusu i sve dobro promešajte. U vatrostalnu činiju poređajte jedan red patlidžana, pospite ga sa malo parmezana, pa prelijte sosom od paradajza. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sav materijal, a na vrhu treba da vam bude patlidžan. Pospite ga preostalim parmezanom i narendanim kačkavaljem. Pecite u rerni zagrejanon na 180 stepeni oko pola sata.

Izvor: Stvar ukusa 

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE