Srpske punjene paprike se pune mlevenim mesom i pirinčem, ali isprobajte recept za turske koje se pune pirinčem. Pikantnim ih čini dve vrsta paradajz paste, pa su odlične i za one koji ne jedu meso, ali i ako želite malo laganiji obrok, a da je zasitna. Dobro ih ispecite u rernu, jer će tako korica biti lepša, a same paprike će biti ukusnije.
Sastojci:
1 kg zelene paprike
55 ml maslinovog ulja
2 crna luka
1 kašika paradajz paste
1 kašika ljute paradajz paste
1 kašičica slatke paprike
1,5 kašičica sušenog bosiljka
250 g pirinča
2-3 čena belog luka
2 paradajza
200 ml vrele vode
malo peršuna
Za sos:
1 kašičica paradajz paste
1 kašičica čili paste
300 ml vrele vode
4 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Na maslinovom ulju propržite sitno seckan crni luk dok ne omekša. Zatim dodajte obe paradajz paste i promešajte. Pospite slatkom paprikom i peršunom, pa promešajte i ostavite da se krčka par minuta. Dodajte pirinač koji ste oprali i procedili i dobro promešajte, a zatim dodajte i sitno seckani beli luk. Dodajte seckani paradajz, promešajte i posle 5 minuta sipajte vodu. Poklopite i kuvajte dok voda ne ispari. Na kraju dodajte svež seckani peršun. Isključite šporet i ostavite fil nekih 10 minuta da odstoji. Paprike očistite, pa na par mesta probušite čačkalicom. Napunite filom, pa poređajte paprike u tepsiju. Zatvorite svaku papriku paradajzom. U posudi pomešajte obe paradajz paste, vodu i maslinovo ulje, pa promešajte i prelijte preko paprika. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 50 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom