Profesionalna kuvarica Jana Pinjero na svom YouTube kanalu podelila je recept za ukusne ćufte od tikvica i šargarepe. Priprema je malo drugačija nego što ste navikli, ali zbog toga su i ćufte ukusnije i sočnije.Kada se oblikuju, prvo se kratko blanširaju u bujonu koji ih čini mekšim, pa se kasnije prže u aromatičnom puteru. Uživajte!
- Sastojci:
- 1 tikvica
- 1 šargarepa
- 1 crni luk
- 200 g hleba
- 250 ml mleka
- 100 g jogurta
- 50 g nutritivnog kvasca
- 100 g brašna
- 1 kašika italijanskog začina
- 1,5 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašika limunovog soka
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 2 kocke za supu
- Za prženje:
- puter
- 2 čena belog luka
- grančica timijana
Priprema:
U tiganju na malo ulja propržite sitno seckani crni luk. Kada omekša dodajte rendanu šargarepu i tikvicu, pa posolite. U posudu stavite hleb koji ste iseckali i prelijte mlekom i ispasirajte, pa ostavite da odstoji 5-10 minuta. U tu smesu dodajte italijanski začin, beli luk u prahu, so, biber i nutritivni kvasac. Zatim dodajte brašno, jogurt, limunov sok i sodu bikarbonu, promešajte, pa dodajte povrće. Dobro sjedinite. Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru 10 minuta, a onda oblikujte ćufte. U šerpi rastvorite kocku za supu, pa kuvajte ćufte dok ne isplivaju na površinu. Izvadite i ostavite da se ohlade, a za to vreme u tiganju istopite puter i dodajte čenove belog luka, kao i grančicu timijana. Pržite dok ne dobiju zlatnu boju.
Napomena: Nutritivni kvasac je napravljen od šećerne trske ili repe i melase. Žute je boje i može se pronaći u obliku pahuljica, granula ili u prahu. Sirastog je ukusa pa se često upotrebljava kao dodatak jelima, sosevima i prelivima. Koristi se kao zamena za sir u veganskoj ishrani.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem