Profesionalna kuvarica Jana Pinjero na svom YouTube kanalu podelila je recept za ukusne ćufte od tikvica i šargarepe. Priprema je malo drugačija nego što ste navikli, ali zbog toga su i ćufte ukusnije i sočnije.Kada se oblikuju, prvo se kratko blanširaju u bujonu koji ih čini mekšim, pa se kasnije prže u aromatičnom puteru. Uživajte! 

  • Sastojci:
  • 1 tikvica
  • 1 šargarepa
  • 1 crni luk 
  • 200 g hleba
  • 250 ml mleka
  • 100 g jogurta
  • 50 g nutritivnog kvasca
  • 100 g brašna 
  • 1 kašika italijanskog začina
  • 1,5 kašičica belog luka u prahu 
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 2 kocke za supu 
  • Za prženje: 
  • puter 
  • 2 čena belog luka 
  • grančica timijana

Priprema:

U tiganju na malo ulja propržite sitno seckani crni luk. Kada omekša dodajte rendanu šargarepu i tikvicu, pa posolite. U posudu stavite hleb koji ste iseckali i prelijte mlekom i ispasirajte, pa ostavite da odstoji 5-10 minuta. U tu smesu dodajte italijanski začin, beli luk u prahu, so, biber i nutritivni kvasac. Zatim dodajte brašno, jogurt, limunov sok i sodu bikarbonu, promešajte, pa dodajte povrće. Dobro sjedinite. Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru 10 minuta, a onda oblikujte ćufte. U šerpi rastvorite kocku za supu, pa kuvajte ćufte dok ne isplivaju na površinu. Izvadite i ostavite da se ohlade, a za to vreme u tiganju istopite puter i dodajte čenove belog luka, kao i grančicu timijana. Pržite dok ne dobiju zlatnu boju.

Napomena: Nutritivni kvasac je napravljen od šećerne trske ili repe i melase. Žute je boje i može se pronaći u obliku pahuljica, granula ili u prahu. Sirastog je ukusa pa se često upotrebljava kao dodatak jelima, sosevima i prelivima. Koristi se kao zamena za sir u veganskoj ishrani.

Izvor: Stvar ukusa