Kolutovi od tikvica i slanine je jelo koje ćete rado da pripremate. Idealno je za letnje dane i savršeno začinjeno. Jednostavno se pripremaju, a savršeno su hrskavi spolja.
Osnovne informacije:
Kuhinja: Srpska
Tip jela: Užina ili lagani ručak
Ukupno vreme pripreme: 40 minuta
Broj porcija: 3
Nivo težine pripreme: Lako
Sastojci:
- 2 tikvice
- 180 g svežeg sira
- 60 g grčkog jogurta
- 20 g parmezana
- šaka peršuna
- 2 čena belog luka
- so, crni mleveni biber, začinsko bilje, po ukusu
- maslinovo ulje, po ukusu
- 100 g slanine
- 2 belanca
- 50 g mocarela sira
Priprema:
Pripremite tikvice i smesu od sira:
Isecite tikvice na tanke ploške. Na svakoj napravite nožem dva vertikalna reza, po dužini. Zatim u činiju ubacite sveži sir, naseckajte peršun pa i njega dodajte, a zatim smesu izblendirajte. Narendajte dva čena belog luka i dodajte u smesu sa sirom, pa izrendajte 20 g parmezana i dodajte ga u smesu, kao i crni biber i so. Sve dobro izmešajte.
Premažite tivice:
Premažite 6 ploški od tikvica smesom od sira koju ste pripremili, pa poklopite sa još 6 ploški. Dobićete tri dugačka "sendviča". U činijicu ubacite maslinovo ulje i mešavinu začinskog bilja, biber i so, pa promešajte. Svaki "sendvič" od tikvica premažite ovom mešavinom. Zatim odozgo poređajte trake slanine. Preko slanine opet stavite ploške tikvica (na svaki sendvič po dve). Opet premažite mešavinom sira, pa rasporedite na svaki sendvič po dve ploške tikvica. Zasecite površinu tikvica.
Urolajte:
Svaki sendvič urolajte u spiralu, pa spojite krajeve tako da dobijete kolut. Razdvojite dva jajeta na žumanca i belnaca. Belanca ubacite u činiju, posolite i umutite mikserom u sneg. Ovaj sneg rasporedite po kolutovima od tikvica. Zatim narendajte 50 g mocarela sira i rasporedite po kolutovima.
Pecite i servirajte:
Pecite kolutove u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 25 minuta. Servirajte i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i brzu pitu bez kora sa tikvicama i paprikom.
Pročitajte kako se pravi pita sa tikvicama i feta sirom iz tiganja
BONUS VIDEO
StvarUkusa
