Krompir je nezaobilazna namrinica na trpezi u kućama širom Srbije, uglavnom u kombinaciji sa svežim ili suvim mesom.
Za mnoge nema boljeg spoja od "dueta" krompira i slaninice. Otud i velika popularnost takozvanog hasselback krompira, u narodu poznatog kao "harmonika krompir". Lako i brzo se sprema, ukus mu je neprevaziđen, a posebno je dobar kada se sprema sa mladim krompirom koji ima tanku ljusku.
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 120 g putera
- 150 g slaninice
- 4 čena belog luka
- 150 g gaude
- 1 čaša kisele pavlake
Priprema:
Krompir u ljusci dobro operite i isecite ga na šnite debljine nekoliko milimetara. Poređajte ga u pleh koji ste prethodno obložili pek papirom, u svaki treći rez dodajte po listić putera i pecite na 200 stepeni oko sat vremena. Potom izvadite pleh iz rerne, nožem razdvojite listiće krompira i u svaki drugi stavite po komad slanine. Između listića krompira gde ste stavljali puter sada stavite gauda sir isečen na listiće. Vratite pleh u rernu na još desetak minuta, da se sir malo rastopi, a slanina dobije hrskavu koricu. Služite toplo, uz dresing koji ćete napraviti od iseckana četiri čena belog luka pomešanog sa pavlakom.
Izvor: Stvar ukusa