Sastojci:
- 800 g konzerve leblebija iz konzerve
- 1 limun
- 1 puna kašika sosa od ljute paprike
- 1 puna kašičica crvene paprike u prahu
- 1 kašika običnog brašna
- 1 veza svežeg korijandera (30g)
- maslinovo ulje
- 4 lepinje
- 2 grančice sveže nane
Pogledajte video:
Recept za falafel po receptu Džejmija Olivera:
Kako biste napravili falafel, ocedite leblebije i stavite u blender. Sitno narendajte limunovu koricu, pa dodajte prstohvat morske soli i crnog bibera, sos od ljute paprike, papriku u prahu, brašno i stabljike korijandera. Blendirajte dok ne bude glatko. Ostružite smesu i čistim, vlažnim rukama brzo podelite i oblikujte u 16 pljeskavica.
Sipajte 2 kašike maslinovog ulja u veliki tiganj na srednjoj temperaturi. Pažljivo položite falafele i pržite 6 minuta, ili dok ne postanu zlatni i hrskavi, obavezno ih pecite sa obe strane. Zagrejte lepinje u rerni ili ih tostirajte. Stavite falafele u tople lepinje sa vašim omiljenim prilozima i listovima mente. Možda ćete želeti da napravite i posne pljeskavice od šargarepe i leblebija
Pročitajte kako se pravi posni falafel, ukusno istočnjačko jelo
BONUS VIDEO
StvarUkusa