Falafel su ćuftice koje se jedu na Bliskom istoku, a prave se od leblebija. Ove loptice spadaju u uličnu hranu, a lako se prave. Za pripremu falafela vam nisu potrebni skupi sastojci, a super je i to što mogu da se jedu u toku posta. Naučite i vi kako da napravite domaći falafel, a možete da ga služite sa sezonskom salatom ili nekim umakom.

Sastojci:

  • 2 šolje leblebija 
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1 veza peršuna
  • svež korijander 
  • 1 veza mirođije 
  • 1 crni luk 
  • 7-8 čenova belog luka
  • 1 kašika bibera
  • 1 kašika mlevenog kima
  • 1 kašika mlevenog korijandera
  • 1 kašičica kajenskog bibera
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 2 kašike susama

Recept za falafel od leblebija: 

Stavite leblebije u šerpu i prelijte vodom. Dodajte i sodu bikarbonu, pa promešajte. Ostavite potopljene najmanje 18 sati. Nakon toga procedite leblebije i osušite ubrusom. U blender dodajte leblebije, beli i crni luk, kao i svež peršun, korijander i mirođiju. Sve dobro izblendirajte. Dobijenu smesu stavite u neku posudu, pa dodajte so, biber, kim, korijaner, kajenski biber i sve lepo promešajte. Pokrijte providnom folijom i stavite u frižider najmanje sat vremena, a najbolje preko noći. Zatim u smesu dodajte susam koji ste propržili, kao i prašak za pecivo. Sve dobro sjedinite i formirajte male pljeskavice ili ćufte, pa pržite u tiganju u kojem ste zagrejali ulje. 

Pročitajte i ovo: Ćufte drugačijeg ukusa: Kako da napravite falafel


BONUS VIDEO: 

NAPRAVITE PROFI ĆUFTE I ŠPAGETE KAO ITALIJANI: Raša odao kulinarsku tajnu, OVO ih razlikuje od BALKANSKIH MESNIH KUGLICA Kurir televizija

StvarUkusa/S.B.