Falafel su ćuftice koje se jedu na Bliskom istoku, a prave se od leblebija. Ove loptice spadaju u uličnu hranu, a lako se prave. Za pripremu falafela vam nisu potrebni skupi sastojci, a super je i to što mogu da se jedu u toku posta. Naučite i vi kako da napravite domaći falafel, a možete da ga služite sa sezonskom salatom ili nekim umakom.
Sastojci:
- 2 šolje leblebija
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1 veza peršuna
- svež korijander
- 1 veza mirođije
- 1 crni luk
- 7-8 čenova belog luka
- 1 kašika bibera
- 1 kašika mlevenog kima
- 1 kašika mlevenog korijandera
- 1 kašičica kajenskog bibera
- 1 kašičica praška za pecivo
- 2 kašike susama
Recept za falafel od leblebija:
Stavite leblebije u šerpu i prelijte vodom. Dodajte i sodu bikarbonu, pa promešajte. Ostavite potopljene najmanje 18 sati. Nakon toga procedite leblebije i osušite ubrusom. U blender dodajte leblebije, beli i crni luk, kao i svež peršun, korijander i mirođiju. Sve dobro izblendirajte. Dobijenu smesu stavite u neku posudu, pa dodajte so, biber, kim, korijaner, kajenski biber i sve lepo promešajte. Pokrijte providnom folijom i stavite u frižider najmanje sat vremena, a najbolje preko noći. Zatim u smesu dodajte susam koji ste propržili, kao i prašak za pecivo. Sve dobro sjedinite i formirajte male pljeskavice ili ćufte, pa pržite u tiganju u kojem ste zagrejali ulje.
Pročitajte i ovo: Ćufte drugačijeg ukusa: Kako da napravite falafel
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus