Posni falafel je ukusno istočnjačko jelo i pravi se sa različitim povrćem. Prži se u dubokom ulju pa je pogodan za post na ulju. Možda ćete želeti da napravite i RECEPT ZA ORIGINALNI FALAFEL: Kuglice sa pikantnim ukusom belog luka i začina koje se jedu u jednom zalogaju. Evo i kako se pravi posni falafel.
Sastojci:
- 850 g leblebija, ocedite i isprate
- 1 crveni luk, iseckan
- 10 g svežeg peršuna
- 4 čena belog luka
- 1 kašika limunovog soka
- 2 kašičice kima
- 1 kašičica soli, plus još po ukusu
- 1 kašičica crnog bibera
- ½ kašičice pahuljica crvene paprike
- 115 g prezle
- ulje, za prženje
Recept za posni falafel
Napravite kuglice
Za posni falafel u činiju procesora za hranu od 2 litre dodajte leblebije, luk, peršun, beli luk, limunov sok i začine. Meljite sastojke dok se ne sjedine i ne formiraju mokru smesu. Pazite da ne preterate. Prebacite mešavinu leblebija u veliku posudu i dodajte prezle, mešajući dok se ne sjedine. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite u frižideru 1-2 sata ili preko noći. Ohlađenu mešavinu falafela iz frižidera oblikujte u loptice. Trebalo bi da dobijete oko 12 kuglica.
Pržite kuglice
U dubokom tiganju zagrejte ulje. Pržite kuglice falafela u serijama, po 3 minuta, okrećući ih. Kada postanu zlatno smeđe i hrskave, prebacite ih na tanjir obložen papirom za pečenje i pospite solju.
Servirajte falafel
Servirajte falafel po želji, bilo kao sendvič, uz preliv za salatu ili preko zelene salate sa prilogom od tahini sosa. Uživajte u posnom falafelu!
Pročitajte i LIBANSKE ĆUFTE OD LEBLEBIJA: Najlakši recept čuvenog Džejmija Olivera
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem