Posni falafel je ukusno istočnjačko jelo i pravi se sa različitim povrćem. Prži se u dubokom ulju pa je pogodan za post na ulju. Možda ćete želeti da napravite i RECEPT ZA ORIGINALNI FALAFEL: Kuglice sa pikantnim ukusom belog luka i začina koje se jedu u jednom zalogaju. Evo i kako se pravi posni falafel.

Sastojci:

  • 850 g leblebija, ocedite i isprate
  • 1 crveni luk, iseckan
  • 10 g svežeg peršuna
  • 4 čena belog luka
  • 1 kašika limunovog soka
  • 2 kašičice kima
  • 1 kašičica soli, plus još po ukusu
  • 1 kašičica crnog bibera
  • ½ kašičice pahuljica crvene paprike
  • 115 g prezle
  • ulje, za prženje

Recept za posni falafel

15:08
Korak 1

Napravite kuglice

Za posni falafel u činiju procesora za hranu od 2 litre dodajte leblebije, luk, peršun, beli luk, limunov sok i začine. Meljite sastojke dok se ne sjedine i ne formiraju mokru smesu. Pazite da ne preterate. Prebacite mešavinu leblebija u veliku posudu i dodajte prezle, mešajući dok se ne sjedine. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite u frižideru 1-2 sata ili preko noći. Ohlađenu mešavinu falafela iz frižidera oblikujte u loptice. Trebalo bi da dobijete oko 12 kuglica.

15:13
Korak 2

Pržite kuglice

U dubokom tiganju zagrejte ulje. Pržite kuglice falafela u serijama, po 3 minuta, okrećući ih. Kada postanu zlatno smeđe i hrskave, prebacite ih na tanjir obložen papirom za pečenje i pospite solju.

15:13
Korak 3

Servirajte falafel

Servirajte falafel po želji, bilo kao sendvič, uz preliv za salatu ili preko zelene salate sa prilogom od tahini sosa. Uživajte u posnom falafelu!

Pročitajte i LIBANSKE ĆUFTE OD LEBLEBIJA: Najlakši recept čuvenog Džejmija Olivera

BONUS VIDEO

Falafel s tikvicama tiktok/fitgreenmind

StvarUkusa/L.S.