Pohovani karfiol preliven sosom od sira

Pohovani karfiol preliven sosom od sira je savršen za predjelo ili užinu.

Karfiol u pivskom pohu preliven sosom od sira Foto: prt scr / yt / Dazzle Spoon

Sastojci:

  • 1 kg karfiola
  • 1 kašika soli

Za pivski poh:

  • 3 jajeta
  • 50 ml piva
  • 100 g brašna
  • so po ukusu

Za sos:

  • 2 kašičice mleka
  • 100 g plavog sira
  • 50 g mekog sira
  • 1 kašičica brašna
Zašto je korisno da jedete karfiol?

Karfiol je niskokaloričan i u svom sastavu ima 92 odsto vode. Karfiol obiluje antioksidansima glukozinolatima i izotiocijanatima. Bogat je vitaminom K, folatom, kalijumom, manganom i pantotenskom kiselinom.

Recept za pohovani karfiol:

Kako biste napravili karfiol na ovaj način, prvo ga isecite na cvetove veličine zalogaja. U loncu ostavite 2 litra vode da proključa pa dodajte 1 kašiku soli. Dodajte karfiol i kuvajte 5-10 minuta dok cvetovi ne omekšaju. Prospite vodu i ostavite da se karfiol ohladi.

Nakon toga napravite poh tako što ćete da odvojite belanca od žumanaca. Mutite belanca dok ne dobijete mekani sneg. U posebnoj posudi umutite žumanca, dodajte so, brašno i pivo, a zatim lagano špatulom umešajte belanaca, da bi smesa ostala lagana i lepljiva.

Zagrejte ulje u tiganju, pa svaki cvet karfiola umočite u poh i pržite 1-2 minuta sa svake strane dok ne porumeni. Ređajte na papirni ubrus da se ocedi višak ulja. Pripremite domaći sos tako što ćete da zagrejete mleko. Smanjite na nisku vatru i dodajte meki sir.

Često mešajte dok se sir potpuno ne otopi. Zatim dodajte plavi sir i mešajte dok se ne istopi. Ubacite brašno rastoveeno sa kašikom mleka i mešajte dok se ne rastvori. Servirajte sa pohovanim karfiolom i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i najukusniji pire od karfiola.

Pročitajte kako se pravi zapečeni karfiol sa sirom

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Anastastija Staša Đurić podelila svoj savršen recept za pripremu karfiola i tiramisu kolača Izvor: Kurir televizija

StvarUkusa