Omiljeni sok našeg detinjstva.
Cvetovi zove se beru dok su potpuno rascvetani sa žutim sladonosnim prahom. Pazite gde ih berete, zagađena mesta i kanali nikako nisu dobra opcija.
Ovo je recept za otprilike 4 litra sirupa, ukoliko želite više ili manje prilagodite razmere svojim potrebama. A to znači da ćete na 10 cvetova koristiti litar vode, kilogram šećera i jedan limun, odnosno na 100 cvetova trebaće vam 10 litara vode, 10 kilograma šećera i 10 limuna, po mogućnosti neprskanih.
Trebaće vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene boce sa čepovima za skladištenje. Što se tiče varijanti sa manje šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih razmera za pripremu rizikujete kasniju kvarljivost sirupa.
Sastojci:
- 30 cvetova zove
- 3 l vode
- 40 g limunske kiseline
- 3 limuna
- 3 kg šećera
Priprema:
Potopite cvetove zove u vodu sa limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom. Dobro izmešajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mestu 24 sata.
Drugi dan tečnost procedite pa dodajte šećer i dobro promešajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno mešanje.
Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene boce. Na ovaj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mestu.
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Najbolja čokoladna torta sa višnjama
Kolač sa jabukama i grizom, koji će deca obožavati
Pastirska pita sa mlevenim mesom i pire krompirom