U hladnim zimskim mesecima ovaj napitak je pravi dar za telo.
Sastojci:
- 3-4 veće jabuke
- oko 1,5 l vode
- 3-4 pune kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 štapić cimeta
- ½ limuna
- suve šljive
Priprema: Jabuke operite, pa oljuštite i očistite od semenki. Zatim isecite na krupnije kocke, ili kriške i stavite u šerpu u kojoj će se kuvati kompot. Suve šljive oprerite u toploj vodi, pa dodajte u jabuke. Sve prelijte vodom, pa dodajte šećer, vanilin šećer i štapić cimeta i sve dobro promešajte. Količina šećera koja će se dodati za kompot zavisi od toga koliko su kisele jabuke. Zbog toga dodajte pola količine šećera na početku, a pred kraj kuvanja probajte kompot i po ukusu pošećeriti.
Stavite da se kuva i kada kompot provri, smanjite vatru i kuvajte na umerenoj temperaturi, tiho da vri oko 10 minuta, odnosno dok voće ne omekša. Ne treba sačekati da jabuka previše omekša, već čim počne malo da omekšava kompot je gotov. Zavisi od vrste jabuka, pa posle 5 minuta kuvanja proveriti mekoću. Za vreme kuvanja ne treba mešati. Kada se kompot skuvao skinite sa vatre i izvadite štapić cimeta. Ostavite da se malo prohladi, pa onda dodajte isečene kolutiće od pola limuna.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: kuvanjeodsrca.rs
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus