U hladnim zimskim mesecima ovaj napitak je pravi dar za telo.

Sastojci:

  • 3-4 veće jabuke
  • oko 1,5 l vode
  • 3-4 pune kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 štapić cimeta
  • ½ limuna
  • suve šljive

Priprema: Jabuke operite, pa oljuštite i očistite od semenki. Zatim isecite na krupnije kocke, ili kriške i stavite u šerpu u kojoj će se kuvati kompot. Suve šljive oprerite u toploj vodi, pa dodajte u jabuke. Sve prelijte vodom, pa dodajte šećer, vanilin šećer i štapić cimeta i sve dobro promešajte. Količina šećera koja će se dodati za kompot zavisi od toga koliko su kisele jabuke. Zbog toga dodajte pola količine šećera na početku, a pred kraj kuvanja probajte kompot i po ukusu pošećeriti.

Stavite da se kuva i kada kompot provri, smanjite vatru i kuvajte na umerenoj temperaturi, tiho da vri oko 10 minuta, odnosno dok voće ne omekša. Ne treba sačekati da jabuka previše omekša, već čim počne malo da omekšava kompot je gotov. Zavisi od vrste jabuka, pa posle 5 minuta kuvanja proveriti mekoću. Za vreme kuvanja ne treba mešati. Kada se kompot skuvao skinite sa vatre i izvadite štapić cimeta. Ostavite da se malo prohladi, pa onda dodajte isečene kolutiće od pola limuna.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: kuvanjeodsrca.rs