DOMAĆA ORAHOVAČA OD SAMO 3 SASTOJKA: Liker koji su naše bake korsitile kao "lek", pravi se vrlo jednostavno

Orahovača po ovom starom receptu pravi se jednostavno, samo je potrebno malo strpljenja.

Shutterstock

Orahovača, rakija ili liker od mladih zelenih oraha je stari tradicionalni "lek" za štitnu žlezdu i ubrzavanje metabolizma. Naše bake su znale da je ovaj napitak odličan za lečenje anemije, ali i kao prva pomoć kod stomačnih tegoba i za ubrzavanje probave.

Pravi se od samo 3 sastojka, ali za finalni rezultat morate imati i malo strpljenja, jer što duže stoji to će biti ukusnija. 

Sastojci:

  • 40 zelenih oraščića
  • 1 kg šećera
  • 1 litar rakije

Priprema:

Oraščiće dobro operite, malo ih zasecite na vrhu ili ih izbockajte viljuškom, pa ih stavite u veću teglu. Preko njih sipajte šećer, pa sve nalijte rakijom. Teglu ne treba da zatvarate poklopcem, već privežite krpom i iznesite na terasu, na osunčano mesto 40 dana. Povremeno protresite teglu lagano, da se šećer ukoliko se skupio na dnu lepo rastopi. Posle 40 dana procedite, najbolje kroz gazu, sipajte u flaše i zatvorite poklopcem. Konzumirati nakon mesec ili dva kad malo odstoji.

Izvor: Stvar ukusa