1. Krompir skuvati u ljusci. Oljuštiti i izrendati. Dodati jaja, margarin, so i brašno. Sve dobro umesiti u meko glatko testo.

2. Radnu površinu posuti brašnom i izručiti testo. Podeliti na dva dela. Iz svakog dela razvaljati po dva dugačka valjka (posipati brašnom po potrebi), pa seći nožem na male komade. Od isečenog komadića testa brašnjavim dlanovima napraviti lopticu, a zatim istu na radnoj površini razvaljati levo-desno da bi ste dobio oblik njoke. Njoke izbrazdati na modli za sečenje kuvanih jaja (na plastičnom delu). Kuvati ih u slanoj kipućoj vodi dok ne isplivaju, a onda još 7-8 minuta.

3. Iseckani puter otopiti u tiganju ili šerpi za sos. Kad se zagreje ubaciti listove žalfije i pržiti (ut povremeneo mešanje) 4 do 5 minuta, dok žalfija ne postane hrskava, a puter zlatno žut. Po ukusu može se pobiberiti i posoliti.

4. Umeštati njoke u puter sa žalfijom. Servirati posuto parmezanom.


Sastojci:

500 g krompira
200 g brašna
2 jaja
20g margarina ili masti
1 ravna kašičica soli
100g putera
16-20 listova žalfije
so, biber
50 g narendanog parmezana

SAVET: Ukoliko kupite gotove njoke skratićete i olakšati proces pripreme.