Lazanje sa svinjetinom začinjene ljutom papričicom

Priprema lazanja sa svinjetinom i ljutom papričicom traje dugo, ali će vam se svideti, jer su pikantne i aromatične.

Shutterstock

Lazanje sa svinjetinom začinjene ljutom papričicom se zapeku u rerni i budu vrlo sočne, a sir se samo razvlači. S obzirom da su pravo gurmansko jelo, neće vam tekško pasti duža priprema. Ukoliko volite lazanje možda ćete želeti da probate i lazanje sa sremušem i bosiljkom. Evo i kako se prave lazanje sa svinjetinom začinjene ljutom papričicom:

Sastojci:

  • 60 ml maslinovog ulja
  • 1,5 kg svinjskog vrata, isečenog
  • 500 ml paradajz pirea
  • 400 g seckanog paradajza
  • 2 kašike paradajz paste
  • 4 grančice ruzmarina, ubrani listovi
  • 3 kašičice semena komorača
  • 4 čena belog luka, sitno iseckana
  • 2 kašičice ljute papričice
  • 80 g neslanog putera
  • 80 g običnog brašna
  • 1l mleka
  • 60 g kačkavalja, sitno narendanog
  • 400 g svežih kora za lazanje kupljenih u prodavnici
  • 100 g mladog sira, narendanog

Recept za lazanje sa svinjetinom

Kuvajte svinjetinu
Zagrejte ulje u vatrostalnoj šerpi na jakoj vatri. Začinite svinjetinu i stavite u šerpu. Pržite, okrećući, 6-8 minuta dok ne porumeni. Dodajte paradajz pire, sveži paradajz, paradajz pastu, ruzmarin, semenke komorača, beli luk, ljutu papričicu i 500 ml vode (svinjetinu treba potopiti u sos). Začinite, poklopite i smanjite toplotu. Krčkajte 3 sata i 30 minuta ili dok svinjetina ne omekša. Skinite poklopac i dinstajte još 30 minuta dok se sos ne smanji za jednu trećinu. Malo ohladite, držite meso u sosu, a zatim isecite svinjetinu i umešajte u gusti paradajz sos. Začinite i stavite na stranu.

Napravite bešamel sos
Rastopite puter u šerpi na srednjoj vatri. Dodajte brašno i pržite, mešajući, 1 minut, a zatim postepeno dodajte mleko u 4 serije, neprestano mešajući da se ne bi stvorile grudvice. Kuvajte 5 minuta ili dok se ne zgusne. Umešajte kačakavalj. Začinite, pa stavite na stranu.

Zagrejte rernu
Zagrejte rernu na 200°C. Stavite nekoliko kašika svinjske mešavine (ragua) na dno posude za pečenje. Preko toga stavite sloj kora za lazanje, zatim 250 ml bešamela, a zatim sloj mešavine mesa. Ponovite nanošenje slojeva, završavajući slojem bešamela. Posipajte mladim sirom. Pecite 40 minuta ili dok ne porumeni. Uživajte u lazanjama!

Pročitajte kako se prave posne lazanje

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Lazanje iz tiganja  Instagram/ scarlactive

StvarUkusa/L.S.