Lazanje sa svinjetinom začinjene ljutom papričicom se zapeku u rerni i budu vrlo sočne, a sir se samo razvlači. S obzirom da su pravo gurmansko jelo, neće vam tekško pasti duža priprema. Ukoliko volite lazanje možda ćete želeti da probate i lazanje sa sremušem i bosiljkom. Evo i kako se prave lazanje sa svinjetinom začinjene ljutom papričicom:
Sastojci:
- 60 ml maslinovog ulja
- 1,5 kg svinjskog vrata, isečenog
- 500 ml paradajz pirea
- 400 g seckanog paradajza
- 2 kašike paradajz paste
- 4 grančice ruzmarina, ubrani listovi
- 3 kašičice semena komorača
- 4 čena belog luka, sitno iseckana
- 2 kašičice ljute papričice
- 80 g neslanog putera
- 80 g običnog brašna
- 1l mleka
- 60 g kačkavalja, sitno narendanog
- 400 g svežih kora za lazanje kupljenih u prodavnici
- 100 g mladog sira, narendanog
Recept za lazanje sa svinjetinom
Kuvajte svinjetinu
Zagrejte ulje u vatrostalnoj šerpi na jakoj vatri. Začinite svinjetinu i stavite u šerpu. Pržite, okrećući, 6-8 minuta dok ne porumeni. Dodajte paradajz pire, sveži paradajz, paradajz pastu, ruzmarin, semenke komorača, beli luk, ljutu papričicu i 500 ml vode (svinjetinu treba potopiti u sos). Začinite, poklopite i smanjite toplotu. Krčkajte 3 sata i 30 minuta ili dok svinjetina ne omekša. Skinite poklopac i dinstajte još 30 minuta dok se sos ne smanji za jednu trećinu. Malo ohladite, držite meso u sosu, a zatim isecite svinjetinu i umešajte u gusti paradajz sos. Začinite i stavite na stranu.
Napravite bešamel sos
Rastopite puter u šerpi na srednjoj vatri. Dodajte brašno i pržite, mešajući, 1 minut, a zatim postepeno dodajte mleko u 4 serije, neprestano mešajući da se ne bi stvorile grudvice. Kuvajte 5 minuta ili dok se ne zgusne. Umešajte kačakavalj. Začinite, pa stavite na stranu.
Zagrejte rernu
Zagrejte rernu na 200°C. Stavite nekoliko kašika svinjske mešavine (ragua) na dno posude za pečenje. Preko toga stavite sloj kora za lazanje, zatim 250 ml bešamela, a zatim sloj mešavine mesa. Ponovite nanošenje slojeva, završavajući slojem bešamela. Posipajte mladim sirom. Pecite 40 minuta ili dok ne porumeni. Uživajte u lazanjama!
Pročitajte kako se prave posne lazanje
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.