Posne lazanje se prave sa najrazličitijim povrćem i testeninom bez jaja. Možete po svojoj želji da kombinujete sastojke i da dodajete ono povrće koje najviše želite. Možda ćete želeti da isprobate i najbolju posnu picu iz tiganja sa paradajzom i veganskom mocarelom. Evo i kako se prave posne lazanje:
Sastojci:
- 1 veliki crveni luk
- 2 štapića celera
- 2 šargarepe, oljuštene
- 1 kašika maslinovog ulja
- 2 lovorova lista
- 3 čena belog luka, sitno iseckana
- 250 ml veganskog crnog vina
- 3 kašike paradajz pirea
- 1 kašika balzamiko sirćeta
- 1 kašičica šećera
- 400 g seckanog paradajza
- 500 g paradajz sosa
- 350 ml povrtnog bujona
- 450 g leblebija, izgnječenih
- Veza bosiljka, grubo iseckanog, sa nekoliko listova rezervisanih za ukrašavanje
- Pakovanje od 500 g sušenih testenine za lazanje bez jaja
Za beli sos
- 4 kašike običnog brašna
- 5 kašika veganskog namaza
- 675 ml nezaslađenog sojinog, bademovog ili ovsenog mleka
- 1 kašičica senfa
- Prstohvat sveže narendanog muškatnog oraščića
- 60g alternativa biljnog sira, sitno narendanog
Recept za posne lazanje
Iseckajte povrće
Za posne lazanje, u procesoru za hranu iseckajte luk, celer i šargarepu. Zagrejte ulje u većem dubokom tiganju, dodajte seckano povrće sa lovorovim listom i belim lukom, pa poklopite i kuvajte na srednjoj vatri 5-6 minuta dok ne omekša. Skinite poklopac i kuvajte još nekoliko minuta, redovno mešajući, da bi deo tečnosti ispario. Sipajte crveno vino, paradajz pire, balzamiko sirće i šećer, pa stavite da proključa i kuvajte 2-3 minuta dok se ne smanji najmanje na pola pre nego što dodate paradajz, sos, bujon i leblebije. Začinite sa puno crnog bibera i dinstajte 15-20 minuta dok se sos ne zgusne. Sklonite sa vatre i umešajte seckani bosiljak.
Napravite beli sos
U međuvremenu, napravite beli sos tako što ćete umutiti brašno i staviti ga u srednji tiganj na srednju vatru. Umutite mleko malo po malo, a zatim nastavite da kuvate i mutite dok se ne zgusne i ujednači (oko 4 minuta). Uklonite sa vatre, začinite prstohvatom soli i bibera, a zatim umešajte senf, muskatni oraščić, i biljni sir, a ostavite šaku sira za posipanje.
Pecite lazanje
Rasporedite oko četvrtine paradajz sosa po dnu posude za lazanje, a zatim na vrh stavite sloj testenine za lazanje, lomeći sve komade da stanu, a zatim ponovite sa još jednim slojem sosa i testenine. Za treći sloj namažite još jedan deo paradajz sosa, a zatim polovinu belog sosa. Prekrijte testeninom, a zatim napravite završni sloj sa paradajz sosom. Na vrh stavite završni sloj testenine, pa prelijte preostalim belim sosom. Posipajte rezervisanim biljnim sirom i listovima bosiljka. Pecite 45-50 minuta ili dok nož lako ne prođe kroz slojeve u sredini lazanje. Ostavite da odstoji najmanje 10 minuta pre serviranja (lazanje su uvek ukusnije tople nego vruće). Servirajte i uživajte u posnim lazanjama!
Pročitajte kako se pravi POSNA PROJA SA ZELJEM: Mekana i rastresita - jednako dobra i topla i hladna
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem