Posne lazanje se prave sa najrazličitijim povrćem i testeninom bez jaja. Možete po svojoj želji da kombinujete sastojke i da dodajete ono povrće koje najviše želite. Možda ćete želeti da isprobate i najbolju posnu picu iz tiganja sa paradajzom i veganskom mocarelom. Evo i kako se prave posne lazanje:

Sastojci:

  • 1 veliki crveni luk
  • 2 štapića celera
  • 2 šargarepe, oljuštene
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 2 lovorova lista
  • 3 čena belog luka, sitno iseckana
  • 250 ml veganskog crnog vina
  • 3 kašike paradajz pirea
  • 1 kašika balzamiko sirćeta
  • 1 kašičica šećera
  • 400 g seckanog paradajza
  • 500 g paradajz sosa
  • 350 ml povrtnog bujona
  • 450 g leblebija, izgnječenih
  • Veza bosiljka, grubo iseckanog, sa nekoliko listova rezervisanih za ukrašavanje
  • Pakovanje od 500 g sušenih testenine za lazanje bez jaja

Za beli sos

  • 4 kašike običnog brašna
  • 5 kašika veganskog namaza
  • 675 ml nezaslađenog sojinog, bademovog ili ovsenog mleka
  • 1 kašičica senfa
  • Prstohvat sveže narendanog muškatnog oraščića
  • 60g alternativa biljnog sira, sitno narendanog

Recept za posne lazanje

9:56
Korak 1

Iseckajte povrće

Za posne lazanje, u procesoru za hranu iseckajte luk, celer i šargarepu. Zagrejte ulje u većem dubokom tiganju, dodajte seckano povrće sa lovorovim listom i belim lukom, pa poklopite i kuvajte na srednjoj vatri 5-6 minuta dok ne omekša. Skinite poklopac i kuvajte još nekoliko minuta, redovno mešajući, da bi deo tečnosti ispario. Sipajte crveno vino, paradajz pire, balzamiko sirće i šećer, pa stavite da proključa i kuvajte 2-3 minuta dok se ne smanji najmanje na pola pre nego što dodate paradajz, sos, bujon i leblebije. Začinite sa puno crnog bibera i dinstajte 15-20 minuta dok se sos ne zgusne. Sklonite sa vatre i umešajte seckani bosiljak.

10:01
Korak 2

Napravite beli sos

U međuvremenu, napravite beli sos tako što ćete umutiti brašno i staviti ga u srednji tiganj na srednju vatru. Umutite mleko malo po malo, a zatim nastavite da kuvate i mutite dok se ne zgusne i ujednači (oko 4 minuta). Uklonite sa vatre, začinite prstohvatom soli i bibera, a zatim umešajte senf, muskatni oraščić, i biljni sir, a ostavite šaku sira za posipanje.

10:01
Korak 3

Pecite lazanje

Rasporedite oko četvrtine paradajz sosa po dnu posude za lazanje, a zatim na vrh stavite sloj testenine za lazanje, lomeći sve komade da stanu, a zatim ponovite sa još jednim slojem sosa i testenine. Za treći sloj namažite još jedan deo paradajz sosa, a zatim polovinu belog sosa. Prekrijte testeninom, a zatim napravite završni sloj sa paradajz sosom. Na vrh stavite završni sloj testenine, pa prelijte preostalim belim sosom. Posipajte rezervisanim biljnim sirom i listovima bosiljka. Pecite 45-50 minuta ili dok nož lako ne prođe kroz slojeve u sredini lazanje. Ostavite da odstoji najmanje 10 minuta pre serviranja (lazanje su uvek ukusnije tople nego vruće). Servirajte i uživajte u posnim lazanjama!

Pročitajte kako se pravi POSNA PROJA SA ZELJEM: Mekana i rastresita - jednako dobra i topla i hladna

BONUS VIDEO

TikTok/hungryhappens Lazanja sa pohovanim tikvicama

StvarUkusa/L.S.