Servirajte ukusan pečeni sir topao i uživajte uz čašu rozea, crvenog vina ili piva.
Sastojci:
250 g oko 2 cm debljine kravljeg sira
1 jaje
2-3 kapljice soka od limuna
1 kašičica suvog peršuna
1 kašičica suve majčine dušice
1 kašičica estragona
1 kašičica origana
2 prstohvata ili po ukusu ljute mlevene crvene paprike
brašno - za valjanje
prezle - za valjanje
Priprema:
Pomešajte jednake količine brašna i prezle. Količine nisu strogo određene, prosto procenite po veličini sira. Trebalo bi po 1 šolja za kafu od svakog bi trebalo da bude dovoljno da bi obilno moglo da pokrije sir. Ako vam ostane možete koristiti za pohovanje drugih sastojaka.
Odvojite belanca od žumanaca. Umutite ih posebno, u svaki stavite kapljicu soka od limuna.
Pomešajte sve začine i biljke. Dodajte neku biljku po želji ili izbacite neku koja vam se posebno dopada, a nalazi se u receptu.
Izvadite sir iz salamure, nemojte sušiti i uvaljane u brašno i prezle. Potopite u žumanca, pokrijte njime celu površinu po siru i pospite delom začina tako da se lepo zalepi. Ponovo pokrijte brašnom i prezlama i potopite u belanca, ponovite proceduru (belance treba da bude dobro umućeno, ne na sneg, nego da se vide mehurići).
Pospite ponovo preostalim začinima.
Stavite pločicu sira u namazan pleh. Možete pokriti alu folijom, ali obavezno namažite, inače će donji deo kore ostati na njoj.
Stavite u prethodno ugrejanu rernu na 220°C u rerni i pecite dok ne dobije zlatnu boju, tamniju ili svetliju - zavisi kako vam se dopada.
Koliko tačno soli se stavlja u bure kada se kiseli kupus?
Najbolji recept za kiseli kupus - sa suvim mesom, slaninom i šljivama
3 najbolja i najbrža recepta za pripremu šarana za Svetog Luku
Kiš loren - najbolja francuska pita sa slanininom i sirom
Održan treći Maxi nacionalni festival hrane: Proizvođači iz cele Srbije izložili širok spektar voća i povrća