Knedle ne moraju biti isključivo sa šljivama.Sve je više i onih ljudi koji bi te slatke knedle rado menjali za slane, na primer neke sa ajvarom. Mnogi čak navode da su upravo slane knedle prava poslastica.

Ove koje vam predstavljamo su posebno popularne tokom jesenjeg i zimskog perioda, jer je njihovo punjenje deo tradicionalne zimnice. Punjene su ajvarom. Da li ljuti, blagi ili cepkani, izbor je na vama, a da sve dobije dodatnu slast, doprinosi kuglica mocarela sira, koja je takođe deo fila.

Ove knedle se jedu tople, dok je mozzarela još rastopljena. Ukoliko vam ostane po neka i za sutradan, knedlu samo lepo zagrejte u mikrotalasnoj.

Sastojci :

Testo (za 10 knedli):

  • 500 gr krompira
  • 30 + 50 gr putera
  • 1 jaje
  • 250 gr brašna

Fil:

  • ajvar
  • 10 loptica mocarela sira (ukoliko nemate mozzarelu, možete staviti i komadić krem sira)

Prezle:

  • 150 g prezli
  • 2 kašike mlevenog badema (opciono)
  • 30 g putera
  • 1/2 kašičice soli
  • začini po želji (malo bibera, peršun, slatka mlevena paprika)

Priprema:

Krompir oljuštite i skuvajte. Procedite ga odmah nakon kuvanja, dodajte 30 gr putera, izgnječite u pire i ostavite da se prohladi. Napravite testo od ohlađenog krompira, brašna, jajeta i još 50 gr omekšalog putera.

Odvajajte po 90-100 gr testa i vlažnim rukama testo rastanjite među dlanovima. Na sredini stavite malo ajvara i lopticu mozzarele, zatvorite sa svih strana i oblikujte lopticu.

U šerpu stavite vodu i prstohvat soli i pustite da provri. Spuštajte loptice u kipuću vodu i kuvajte dok ne isplivaju na površinu.

Napravite prezle tako što ćete otopiti puter, pa dodati ostale sastojke i na tihoj vatri mešati u tiganju dok se smesa malo ne zarumeni. Pazite da ne izgori. Uvaljajte knedle u smesu sa prezlama i uživajte u ovom jesenjem specijalitetu. Ukoliko vam ostane vremena i energije, za dezert napravite keksiće sa bademom.

Izvor: Stil / lepotaizdravlje.rs