Ove kremaste salate ulepšaće svaku svečanu trpezu. Ovog Božića iznenadite ukućane nešto drugačijim receptima.
Saznajte i šta se sve stavlja u božićnu česnicu osim parice, i ako još uvek niste pripremili česnicu, obavezno probajte ovaj recept!
Recept za salatu sa piletinom, krompirom, kiselim krastavcima i ukuseljenim pečurkama
Sastojci:
- 300 g kiselih pečurkaka
- kuvana pileća prsa
- 1 kuvana šargarepa
- 4-5 kuvanih krompira
- praziluk ili zeleni luk
- 100 g kiselih krastavaca
- 200 g kačkvalja
- majonez po ukusu
- so, biber
- svež peršun
- sveža mirođija
Priprema:
Piletinu isecite na kockice, kao i kiseli krastavac i luk. Kalup prečnika 22 cm obložite providnom folijom da viri sa strane, poređajte pečurke sa glavom na dole. Listove svežeg peršuna stavite u šupljinu između pečuraka. Preko pečuraka stavite isekcan praziluk. Ostatak peršuna iseckajte i stavite preko praziluka, pa malo rukama rasporedite.
Zatim sipajte majonez, pa izrendajte kačkavalj, opet red majoneza, pa rendana šargarepa. Posolite i pobiberite, pa stavite piletinu. Malo pobiberite, opet red majoneza, pa red kiselih krastavaca.
Krompir izrendajte na krupno, dodajte malo majoneza, sitno seckane mirođije i soli i bibera. Promešajte i to je poslednji sloj salate. Prekrijte folijom koja je ostala da viri i stavite u frižider preko noći. Zatim skinite foliju sa vrha, uz pomoć tanjira okrenite salatu i uklonite kalup i ostatak folije.
Salata sa kukuruzom, paprikom i ukiseljenim lukom koja se priprema za 20 minuta
Sastojci:
- 1 konzerva kukuruza šećerca
- 1 paprika
- 150 g kačkavalja
- 1 crni luk
- 2 kašike majoneza
Za marinadu:
- 1/2 kašike ključale vode
- 2 kašike sirćeta
- 1 kašičica šećera
- 1/2 kašičice soli
Priprema:
Isecite luk na kockice, prelijte ga sa malo ključale vode, dodajte sirće, šećer i so. Promešajte i ostavite da se marinira 10-15 minuta.
Papriku isecite na kockice, a kačkavalj izrendajte. Stavite papriku u činiju, dodajte kukuruz, kačkavalj i proceđeni ukiseljeni luk. Sipajte majonez i promešajte.
Kremasta pileća salata sa kikirikijem
Sastojci:
- 600 g pavlake
- 50 g majoneza
- 1 kašičica bibera
- 150 g susama
- 100 g pečenog kikirikija
- 500-600 g belog mesa
Priprema:
Belo meso skuvajte i usitnite, a susam propržite u suvom tiganju kratko i ostavite da se ohladi. U posudi pomešajte pavlaku, majonez, biber, susam i kikiriki koji se usitnili u blenderu. Lepo promešajte da se sastojci sjedine, pa probajte ako treba da se posoli. Dodajte piletinu i opet sve sastojke lepo sjedinite.
Izvor: Stvar ukusa
Šampinjoni punjeni orasima za posno slavsko predjelo
Krompir zapečen sa kobasicama i sirom
Zapečeni makaroni sa sirom i slaninom
Recept za svinjetinu sa sosom od senfa
Kako da napravite najhrskaviji karfiol