1. Oljuštiti i ispasirati beli luk i dodati so (ovo možete uraditi i u blenderu).


Sastojci:

1 čen belog luka
2 žumanca
1/8 kašičice morske soli, biber
1 šolja maslinovog ulja
1 kašičica senfa
½ kašičice hladne vode
1 kašičica soka od limuna

2. Staviti u činiju žumanca i senf. Mutiti 5 minuta (uvek u jednom smeru). Polako dolivati ulje (pola od pripremljene količine).

3. Sipati vodu, limunov sok i biber, ponovo mutiti, a potom polako uz mućenje doliti i preostalu količinu ulja.

NAPOMENA: Ovaj sos bi trebalo da bude nešto ređi („lakši“) od kupovnog majoneza. Ukoliko postane previše lepljiv treba dodati malo tople vode.

Varijacije:
Sa ruzmarinom – dodati dve kašičice mlevenog svežeg ruzmarina
Sa šafranom – dodati končić šafrana i kašičicu meda
Sa mirođijom – dodati grančicu sitno naseckane sveže mirođije

Pročitajte tekst: Francuska kuhinja