Crni lukmože da se jede sirov ili dinstan, a osim što poboljšava ukus svakom jelu, ima i dosta prednosti za organizam. Uglavnom se sastoji od vode, ali sadrži i enzime, proteine, ugljene hidrate... On normalizuje crevnu floru, pomaže metaboličkim funkcijama i oslobađa organizam od toksina.Ako volite da ga jedete sigurni smo da će vam se ovaj recept dopasti, jer se sprema drugačije nego do sada. Crni luk napunite žumancima, sirom i bešamel sosom, pa ga poslužite uz hleb. Odličan je predlog i kao predjelo za prazničnu trpezu.

  • Sastojci: 
  • 6 komada crnog luka 
  • puter
  • 2 kašike brašna 
  • 150 ml belog vina 
  • 6 žumanaca
  • 200 ml mleka 
  • 100 g parmezana 

Priprema: 
U tepsiju sipajte dosta soli, da lepo obloži dno, pa poređajte crni luk. Pecite na 180°C oko 50 minuta. Isecite vrh reckavim nožem, pa izvadite sredinu (luk nemojte da vadite iz tepsije). Isecite, pa propržite nekih pola sata na istopljenom puteru. Začinite po želji. Dodajte kašiku brašna i vino, promešajte i kuvajte još 10 minuta. Zatim napunite crni luk proprženom sredinom, pa u svaki ubacite i žumance. Na puteru propržite kašiku brašna, pa sipajte mleko i parmezan. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sipajte preko žumanca. Pospite parmezanom i vratite u rernu na još 10 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE