Salate su postale sve popularnije i često menjaju obroke. Jedna od najpoznatijih i svima omiljenih je i Cezar salata, a ako volite leblebije, predlažemo vam da isprobate i ovaj turski recept. Napravite salatu od leblebija, povrća i začinskog bilja, a onda je prelijte majonezom i kečapom. Jako je ukusna i brzo se pravi.
Sastojci:
- 2 crvene paprike
- 3 zelene paprike
- 1 crni luk
- 1 šolja ulja
- 2 mlada luka
- 1 šaka sveže nane
- 1/2 veze peršuna
- 1 šaka rukole
- 4 kornišona
- 2 paradajza
- 2 konzerve leblebija
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica kima
- 1/2 kašičice bibera
- 1 kašičica ljute paprike
- Za preliv:
- 1 veliki limun
- 2 kašike majoneza
- 2 kašike kečapa
- 1 kašičica soli
- 50 ml maslinovog ulja
Recept za jednostavnu salatu sa leblebijama i povrćem:
Pripremite povrće
U tiganju na malo ulja propržite dok ne omekša crni luk isečen na rebarca, a onda ga izvadite iz tiganja i dodajte isečenu papriku. Mladi luk, peršun, rukolu, nanu, kornišone i paradajz isecite. Leblebije iscedite, pa propržite u tiganju. Posolite, pobiberite i pospite slatkom paprikom i promešajte.
Pomešajte sastojke
U posudi pomešajte luk, papriku, rukolu, nanu, kornišone, paradajz, mladi luk, peršun i leblebije. Sve lepo promešajte.
Napravite preliv
U posudi pomešajte sok od limuna, kečap, majonez i ulje. Posolite i dobro sjedinite, pa prelijte preko salate. Lepo promešajte da se sastojci sjedine i služite.
Pročitajte i ovo: Turski recept za salatu sa leblebijama
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem