Savršeno poširana jaja deluju skoro pa nemoguće, kao nešto što prave visoko obučeni majstori. Ipak, uz odgovarajuću tehniku svako može da ih napravi. Pre svega jaja treba da budu na sobnoj temperaturi, treba da ih ubacite u trenutku kada voda počne da ključa. Možda će vas zanimati i da li se jaja kuvaju u hladnoj ili ključaloj vodi.

Takođe ubacite sirće, jer ono pomaže da se belanca brže stvrdnu. Poterbno je da lagano mešate 4 minuta oko jajeta, kako bi se zaoblilo i nabubrilo. Kada potrebno vreme prođe, prebacite jaje u činiju sa ledom. Evo kako da napravite najbolja poširana jaja.

Sastojci:

  • 4 velika jajeta, na sobnoj temperaturi
  • 1 kašičica destilovanog sirćeta

Recept za poširana jaja

Razbijajte jedno po jedno jaje u mrežastu cediljku i procedite višak belanaceta. Sipajte svako jaje u pojedinačne male činije.

Napunite srednji lonac do pola vodom i ostavite da proključa, a zatim dodajte sirće. Smanjite toplotu, tako da mehurići jedva da probijaju površinu.

Polako ubacite jedno jaje u vodu koja ključa. Lagano mešajte oko jajeta kružnim pokretima.

Kuvajte 4 minuta, a zatim izvadite iz vode šupljikavom kašikom i stavite na led. Ponovite sa preostalim jajima. Osušite ih papirnim ubrusom pre serviranja. Uživajte.

Pročitajte kako se kuvaju jaja u mikrotalasnoj

BONUS VIDEO

Jaja na oko sa feta sirom TikTok/eattastedine

StvarUkusa/L.S.