Sastojci:

  • 900 g mladog krompira
  • 4 ¼ kašičice soli
  • 165 g seckane slanine
  • 80 g crvenog luka
  • 3 čena belog luka mlevena
  • 60 ml pilećeg bujona
  • 2 kašike belog sirćeta
  • 1 kašika šećera
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike senfa
  • ½ kašičice mlevenog bibera
  • ¼ šolje seckanog peršuna

Recept za krompir salatu sa slaninom:

Za krompir salatu sa slaninom, prvo u velikom loncu prokuvajte krompir sa 3 kašičice soli i dovoljno vode da ga pokrije. Kuvajte dok ne omekša, oko 15 minuta. Dobro ocedite i ostavite da se ohladi 5 minuta. Pažljivo isecite krompir na ploške i ostavite ga sa strane.

Zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri. Dodajte slaninu. Pržite dok ne postane hrskava, oko 5 do 8 minuta. Izvadite iz tiganja, ostavite masnoću u tiganju i ocedite na papirnim ubrusima. Smanjite toplotu na srednju. Dodajte luk u mast od slanine. Pržite, povremeno mešajući, dok ne omekša, oko 2 do 3 minuta. Umešajte beli luk i pržite 30 sekundi. Umešajte pileći bujon, sirće i šećer. Ostavite da provri.

Kuvajte, često mešajući, dok se ne smanji za pola, oko 1 minut. Umešajte ulje, senf, biber i preostalu 1 1/4 kašičicu soli. Neprekidno mešajte 1 minut. Ugasite vatru, pa umešajte peršun, isečen krompir i prženu slaninu, i pormešajte. Po želji dodatno pospite biberom. Krompir salatu je najbolje servirati toplu ili na sobnoj temperaturi. Možda ćete želeti da napravite i letnju obrok salatu sa kukuruzom.

Pročitajte kako da napravite obrok salatu sa jajima i krompirom

BONUS VIDEO

Kako se pravi najbolja grčka salata Instagram/ _eating_with_emily

StvarUkusa