Nutricionistkinja Maja Astaloš ističe da je salata od blitve sa krompirom izvanredan izbor za sve koji žele lagan, a nutritivno bogat obrok. Kombinacija blitve i krompira pruža važne vitamine i minerale, dok maslinovo ulje i beli luk doprinose boljoj apsorpciji hranljivih materija. Ovaj jednostavan i brz recept idealan je za dnevni ručak ili prilog glavnim jelima, a zadržava prirodnu svežinu i boju povrća.

Osnovne informacije

Kuhinja: Mediteranska, domaća

Tip jela: Salata

Porcije/Količina: 4 osobe

Ukupno vreme pripreme: 25 minuta

Težina: Lako

Sastojci:

  • 800 g blitve
  • 200 g mladog krompira
  • 2 čena belog luka
  • 20 g maslinovog ulja (oko 2 kašike)
  • Jabukovo sirće po ukusu
  • So po ukusu
Savet:

Blitvu nemojte kuvati predugo – čim omekša, odmah je procedite da zadrži lepu boju i svež ukus.

Priprema:

Skuvajte krompir

Operite krompir i stavite ga da se kuva u ljusci dok ne omekša (oko 15 minuta). Procedite, oljuštite i isecite na kocke.

Pripremite blitvu

Dobro operite blitvu i odvojite stabljike od listova. Najpre blanširajte stabljike 3–4 minuta, a zatim dodajte listove i kuvajte još 2 minuta. Procedite i sitno iseckajte.

Začinite salatu

U činiji pomešajte krompir i blitvu. Dodajte sitno seckan ili zgnječen beli luk. Prelijte maslinovim uljem i jabukovim sirćetom, posolite po ukusu i lagano promešajte.

Više recepata i saveta možete pronaći na Instagram i Facebook profilima nutricionistkinje Maje Astaloš.

Bonus video

00:30
Pečeni krompir Izvor: Instagram/ somethingnutritious