PRVO NAPRAVITE PIRE, PA GA POMEŠAJTE SA OSTALIM SASTOJCIMA: Lagana salata od patlidžana, a može i kao posna pašteta

Ideja za kremastu salatu ili paštetu od patlidžana, odlična večera za sve one koji poste.

Printscreen/YT/Gurmete's Healthy Recipes

Svi oni koji vole zdrave obroke i međuobruke, najčešće prave salate. Nije ih teško spremati, uglavnom su potrebni još samo neki sastojci i začini. Ako ste ljubitelj ovakve hrane, onda biste mogli da probate ovu super zdravu ili salatu od patlidžana. Ova salata podseća na paštetu, pa je možete jesti i na hlebu. Za ovu salatu koja važi za rumunski specijalitet potrebno vam je osim ovog povrća i luka samo malo ulja. Pre nego što sve dobro izmešate, patlidžan treba da skuvate, procedite sok i onda od mesnatog dela napravite pire. Onima koji poste sigurno će se svideti još jedan recept koji mogu jesti i kao salatu, ali i kao paštetu.

Sastojci:

  • 3 patlidžana
  • 100 ml ulja
  • 1 luk

Priprema:

Operite patlidžane, pa pre neo što krene da ih kuvate izbodite ih viljuškom kako ne bi pukli tokom kuvanja, a zatim ih stavite da se kuvaju sve dok koža ne potamni i ne postane meka, pa ih ostavite da se cede u posudi najmanje jedan sat, ogulite ih i izvadite unutrašnji mesni deo, izgnječite ih viljuškom i napravite pire. Umutite pire od patlidžana, pa dodajte ulje, dok se sve ne sjedini i ne postane beličasto. Stavite još i iseckan luk i sve dobro promešajte. Ovako dobijenu paštetu ohladite u frižideru, pa je mažite na hleb i servirajte sa paradajzom.