Postoji više vrsta leblebije, ali je kod nas najpoznatija ona okrugla, bež boje. Baš kao i sve druge mahunarke, leblebija je na prvom mestu bogata proteinima i vlaknima. Nutricionisti je preporučuju svima koji pate od iritativnog sindroma debelog creva zbog zaista velike koncentracije vlakana koje sadrži.

  • Sastojci:
  • 500 g kuvane leblebije
  • 500 g bundeve
  • 1 luk
  • 1 srednji krompir
  • 1 mala šargarepa
  • 1 srednji paradajz
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • so, biber, svež peršun

Priprema:

Povrće oljuštiti i iseći na kockice. Zagrejte maslinovo ulje i dinstajte šargarepu i luk. Dodajte bundevu, leblebiju i krompir, začiniti solju i biberom, pa preliti vodom samo da prekrije povrće. Kuvajte 30 minuta na srednje niskoj temperaturi. Dodati seckani paradajz i peršun, provriti, pa skloniti sa vatre. Poslužite toplo.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE