Postoji nebrojeno mnogo recepata i načina stavljanja kupusa u buriće i kace. Svima je zajedničko to da se kupus ređa, soli i naliva vodom.
U veći lonac stavimo so, nalijemo vrućom vodom i čekamo da se so rastvori pa sve to nalivamo u kacu, dodajući još obične vode do vrha.
Obično dodamo dve manje očišćene glavice cvekle koje se iseckaju na četvrtine, pokrijemo tankom pamučnom krpom i stavimo preko tanak porcelanski plitki tanjir.
Preko njega smo ranije stavljali kamen, a ja sada stavim veću zatvorenu teglu napunjenu vodom, otprilike je to 1,5 litar.“
Ne pretačemo rasol, nego na početku, sve dok rasol ne počne da zri, svaki drugi ili treći dan otvorimo bure i izvadimo kamen ili teglu, pa uz onaj tanjir pritiskamo kako bismo protresli tečnost u buretu.
Teglu i krpu svaki put oprati, skinuti cvet koji se nakupio. Ovako kiseljen kupus sve do juna meseca je kao da je juče stavljen.
Prema nekim receptima između redova glavica kupusa dodaje se sloj kupusa ribanca ili krupnije sečenog kupusa, a savremene domaćice su izmislile caku - plastične kese napune ribancem, vežu ih da se sadržaj ne prosipa i izbuše ih na nekoliko mesta kako bi se kupus ukiselio.
Kiseli kupus - kilogram soli na 30kg kupusa
Prema tom receptu kupus se tradicionalno kiseli u mnogim pirotskim domaćinstvima.
Osim kupusa potrebno je:
- kilogram soli na 30kg kupusa
- gušća pamučna krpa
- kamen ili tegla zapremine 1,5l
Priprema kiselog kupusa:
Glavice kupusa očišćene od površinskog sloja listova oprati, zarezati krstić na korenu i ređati ih u bure.
Nekoliko glavica kupusa preseći na četvrtine i polovine i njih ugurati između celih glavica kako bi se zaglavile, odnosno čvrsto stajale.
Naliti vodu dva prsta iznad kupusa.
Staviti preko kupusa drveni ili plastični pritiskač.
Preko pritiskača staviti kamen ili teglu punu vode.
Raširiti krpu i na nju staviti potrebnu količinu soli, uviti je i staviti pored kamena.
So će se polako otapati i padati do dna, tako da nije potrebno pretakanje rasola.
Zatvoriti bure i povremeno kontrolisati količinu vode nekoliko dana. Dolivati vodu po potrebi, da glavice kupusa ne budu van vode. Pritom ispirati kamen, a ukoliko se koristi tegla, obavezno je oprati spolja.
Kiseli kupus - na 40 litara vode 1,6kg soli
I ovo je jedan od onih recepata koji garantuju da kupus ostaje čvrst do narednog leta.
Pored kupusa, neophodno je:
- 1,6kg soli na 40l vode
- tanka pamučna krpa
- kamen ili tegla zapremine 1,5l
Kiseljenje kupusa:
Oprane i očišćene glavice kupusa, na čijem je korenu zasečen krst ili je nožem napravljeno udubljenje, slagati u buriće.
U veću posudu sipati so, preliti vrućom vodom i sačekati da se otopi.
Sipati vodu sa solju preko kupusa i dodati sveže vode po potrebi.
Pokriti tankom pamučnom krpom.
Preko kupusa staviti pritiskač i kamen ili teglu i zatvoriti bure.
Na početku povremeno dolivati vodu, po potrebi.
Ukoliko je potrebno – dolivati vodu. Pritiskati s vremena na vreme (na dva do tri dana) i tada ispirati kamen i krpu, a ako koristite teglu, potrebno ju je isprati spolja.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: agromedia.rs
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem