Borovnica je izrazito lekovita, zato napravite slatko od ovog voća i uživajte u ukusu.
Sastojci:
- 1 kg borovnica
- 700 g šećera
- 1 limun
Priprema:
Borovnice dobro operite pod mlazom hladne vode, pa ostavite da se ocede. U odgovarajućoj šerpi sipajte malo šećera, pa preko toga sipajte deo borovnica. Dalje slažite red šećera, red borovnica. Završite šećerom. Protresite šerpu blago, da se šećer svuda lepo rasporedi i obložite borovnice. Šerpu poklopite i ostavite da odstoji preko noći, ili na najmanje 5 sati, kako bi pustile sok. Sutradan stavite borovnice da se kuvaju na umerenoj temperaturi. One su u toku noći otpustile svoj sok, pa nije potrebno da dodajete vodu. Dakle, samo stavite na umerenu temperaturu da se polako krčkaju. Tokom krčkanja, povremeno lagano protresite šerpu, ili baš lagano promešajte, kako ne bi zagorele borovnice pri dnu. Takođe, redovno skidajte penu koja će izlaziti na površinu. Kuvajte nekih pola sata do sat vremena. Kada sirup postane gust nalik medu, odnosno kada prođete varjačom kroz slatko i vidi se dno šerpe tada je gotovo. Tada ugasite ringlu, ali ostavite slatko na njoj. Dodajte kriške limuna i promešajte. Ostavite da ukrčka još malo dok se ringla ne ohladi. Toplo slatko sipajte u sterilisane tegle, dobro zatvorite pa umotajte u krpu. Ostavite da se slatko skroz ohladi na sobnoj temperaturi, pa tek pošto se skroz ohladi, možete da ga odložite u špajz, frižider ili gde inače držite zimnicu. Nakon otvaranja, teglu slatkog držite u frižideru.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus