Borovnica je izrazito lekovita, zato napravite slatko od ovog voća i uživajte u ukusu.

Sastojci:

  • 1 kg borovnica
  • 700 g šećera
  • 1 limun

Priprema:

Borovnice dobro operite pod mlazom hladne vode, pa ostavite da se ocede. U odgovarajućoj šerpi sipajte malo šećera, pa preko toga sipajte deo borovnica. Dalje slažite red šećera, red borovnica. Završite šećerom. Protresite šerpu blago, da se šećer svuda lepo rasporedi i obložite borovnice. Šerpu poklopite i ostavite da odstoji preko noći, ili na najmanje 5 sati, kako bi pustile sok. Sutradan stavite borovnice da se kuvaju na umerenoj temperaturi. One su u toku noći otpustile svoj sok, pa nije potrebno da dodajete vodu. Dakle, samo stavite na umerenu temperaturu da se polako krčkaju. Tokom krčkanja, povremeno lagano protresite šerpu, ili baš lagano promešajte, kako ne bi zagorele borovnice pri dnu. Takođe, redovno skidajte penu koja će izlaziti na površinu. Kuvajte nekih pola sata do sat vremena. Kada sirup postane gust nalik medu, odnosno kada prođete varjačom kroz slatko i vidi se dno šerpe tada je gotovo. Tada ugasite ringlu, ali ostavite slatko na njoj. Dodajte kriške limuna i promešajte. Ostavite da ukrčka još malo dok se ringla ne ohladi. Toplo slatko sipajte u sterilisane tegle, dobro zatvorite pa umotajte u krpu. Ostavite da se slatko skroz ohladi na sobnoj temperaturi, pa tek pošto se skroz ohladi, možete da ga odložite u špajz, frižider ili gde inače držite zimnicu. Nakon otvaranja, teglu slatkog držite u frižideru.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: receptopedija.com