Svaka prava domaćinska kuća ne može da prođe bez pripreme zimnice. Ukiseljene paprike punjene kupusom nezaobilazne su na svakoj trpezi u toku zimskih dana, a sada je idelano vreme da ih pripremite. Svež kupus možete da naribate i veče pre, kako bi pustio što više tečnosti, a paprike birajte da budu malo krupnije i pravilnijeg oblika. 

Baš ovako su naše bake spremale ukiseljene paprike, a nema dodavanja konzervansa. 

Sastojci:

  • 2 kg paprika (najbolje šilje)
  • 2 glavice kupusa
  • 1,5 litar vode
  • 500 ml sirćeta
  • 1 kašika soli
  • 1 kašičica šećera
  • biber u zrnu

Priprema:

Prvo naribajte kupus na sitnije trakice, posolite ga i ostavite da pusti višak vode. Za to vreme operite paprike, očistite ih od semenki, ali vodite računa da ostanu skroz cele. Kupus dobro stisnite rukama da iscuri višak vode, a potom svaku papriku bogato napunite. Paprike stavljajte u staklene tegle, malo veće zapremine i dobro ih nagurajte jednu uz drugu, da ne bi plivale po tegli kada sipate tečnost. U šerpi pomešajte vodu, sirće, so i šećer, pa kuvajte dok ne provri. Dok je tečnost još vruća pažljivo nalijte svaku teglu do vrha, ubacite nekoliko bibera u zrnu i odmah zatvorite poklopac. Rernu zagrejte na 180 stepeni, isključite, pa u nju poređajte tegle i ostavite preko noći da se sve zajedno ohladi. Na taj način omogućićete da paprike bez problema mogu da stoje u špajzu do zime. Kada otvorite teglu čuvajte je u frižideru.

Izvor: Stvar ukusa 

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE