Svaka prava domaćinska kuća ne može da prođe bez pripreme zimnice. Ukiseljene paprike punjene kupusom nezaobilazne su na svakoj trpezi u toku zimskih dana, a sada je idelano vreme da ih pripremite. Svež kupus možete da naribate i veče pre, kako bi pustio što više tečnosti, a paprike birajte da budu malo krupnije i pravilnijeg oblika.
Baš ovako su naše bake spremale ukiseljene paprike, a nema dodavanja konzervansa.
Sastojci:
- 2 kg paprika (najbolje šilje)
- 2 glavice kupusa
- 1,5 litar vode
- 500 ml sirćeta
- 1 kašika soli
- 1 kašičica šećera
- biber u zrnu
Priprema:
Prvo naribajte kupus na sitnije trakice, posolite ga i ostavite da pusti višak vode. Za to vreme operite paprike, očistite ih od semenki, ali vodite računa da ostanu skroz cele. Kupus dobro stisnite rukama da iscuri višak vode, a potom svaku papriku bogato napunite. Paprike stavljajte u staklene tegle, malo veće zapremine i dobro ih nagurajte jednu uz drugu, da ne bi plivale po tegli kada sipate tečnost. U šerpi pomešajte vodu, sirće, so i šećer, pa kuvajte dok ne provri. Dok je tečnost još vruća pažljivo nalijte svaku teglu do vrha, ubacite nekoliko bibera u zrnu i odmah zatvorite poklopac. Rernu zagrejte na 180 stepeni, isključite, pa u nju poređajte tegle i ostavite preko noći da se sve zajedno ohladi. Na taj način omogućićete da paprike bez problema mogu da stoje u špajzu do zime. Kada otvorite teglu čuvajte je u frižideru.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
Patlidžan sa belim lukom po španskom receptu
Kako da napravite osvežavajući krem od jagoda
Salata od svežih krastavaca sa krem sirom
Lagani rižoto sa zelenim povrćem
Sočivo sa tikvicama za 30 minuta