Svaka prava domaćinska kuća ne može da prođe bez pripreme zimnice. Ukiseljene paprike punjene kupusom nezaobilazne su na svakoj trpezi u toku zimskih dana, a sada je idelano vreme da ih pripremite. Svež kupus možete da naribate i veče pre, kako bi pustio što više tečnosti, a paprike birajte da budu malo krupnije i pravilnijeg oblika.
Baš ovako su naše bake spremale ukiseljene paprike, a nema dodavanja konzervansa.
Sastojci:
- 2 kg paprika (najbolje šilje)
- 2 glavice kupusa
- 1,5 litar vode
- 500 ml sirćeta
- 1 kašika soli
- 1 kašičica šećera
- biber u zrnu
Priprema:
Prvo naribajte kupus na sitnije trakice, posolite ga i ostavite da pusti višak vode. Za to vreme operite paprike, očistite ih od semenki, ali vodite računa da ostanu skroz cele. Kupus dobro stisnite rukama da iscuri višak vode, a potom svaku papriku bogato napunite. Paprike stavljajte u staklene tegle, malo veće zapremine i dobro ih nagurajte jednu uz drugu, da ne bi plivale po tegli kada sipate tečnost. U šerpi pomešajte vodu, sirće, so i šećer, pa kuvajte dok ne provri. Dok je tečnost još vruća pažljivo nalijte svaku teglu do vrha, ubacite nekoliko bibera u zrnu i odmah zatvorite poklopac. Rernu zagrejte na 180 stepeni, isključite, pa u nju poređajte tegle i ostavite preko noći da se sve zajedno ohladi. Na taj način omogućićete da paprike bez problema mogu da stoje u špajzu do zime. Kada otvorite teglu čuvajte je u frižideru.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem