Sirov praziluk odličan je izvor mangana, a dobar izvor gvožđa, folne kiseline, vitamina C i B6. S obzirom na to da se kuvanjem smanjuje količina vitamina i minerala, kuvani praziluk postaje dobar izvor mangana i osrednji izvor gvožđa, folne kiseline i vitamina B6.

Ukoliko ste na pijaci nabavili sveže plodove pripremite pohovani praziluk.

Sastojci:

  • 12 strukova praziluka
  • 4 jajeta
  • ulje za prženje
  • so
  • brašno
  • prezle

Priprema:

Praziluk očistite i isecite na malo duže štapiće. Stavite ih u šerpu sa vrelom slanom vodom pazeći da se ne raskuvaju. Nakon što su malo omekšali procedite ih i ostavite da se ohlade. Svako odvojeno parče praziluka pritisnite obrnutom kašikom, da se spljeska.

Nakon toga redom valjajte u brašno, umućena jaja, u prezle i ponovo u jaja i pržite u zagrejanom ulju na jakoj vatri. Pržite sa obe strane dok ne dobiju zlatkastu boju. Stavljajte na ubrus da se upije višak masnoće.

Izvor: Stvar ukusa

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE