Peglana paprika neizostavan je deo svake zimnice. Pripremljena na ovaj način, paprika ostaje čvrsta i hrskava, pomalo pikantna, a savršen je prilog uz bilo koje jelo. Baš ovako su je nekada pravile naše mame i bake, a sam postupak je prilično jednostavan, samo je bitno da odaberete mesnate i sveže paprike, koje na sebi nemaju oštećenje.
Sastojci:
5 kg crvenih mesnatih paprika
500 ml ulja
200 g soli
100 g šećera
500 ml sirćeta
2 glavice belog luka
1 kašičica bibera u zrnu
veza peršuna
Priprema:
Paprike dobro operite, očistite od semenki, pa isecite na deblje trake. Poređajte jedan red u dublju činiju, zatim ih pospite šećerom i solju, prelijte uljem i sirćetom, pa odozgo poređajte još jedan red paprike i postupak ponavljajte dok ne utrošite sav materijal. Ostavite ih tako da odstoje nekoliko sati, a možete i preko noći. Povremeno ih promešajte, da bi sve paprike bile lepo prekrivene mešavinom začina. Kada paprike omekšaju ređajte ih u veće, prethodno sterilisane tegle, a između njih stavljate čenove belog luka, biber u zrnu i peršun. Svaku teglu nalijte tečnošću koja je ostala od paprika, pritisnite platičnom rešetkom, zatvorite poklopce i stavite ih na tamno i hladno mesto.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Sočna piletina na meksički način
Najbolja bela čorba od piletine
Pogačice sa čvarcima koje će gurmani obožavati
Provereni recept za ledene kocke
Bela topla čokolada sa krem sirom