Kada dođe hladno vreme svi se uvek radujemo zimnici. Čeka nas ajvar ili pinđur koji možemo da mažemo na hleb. A lovačku salatu ili turšiju možemo da služimo uz pečenje ili neko meso kao odličan prilog. Sada vam nudimo recept za salatu sa tikvicama i cveklom koji takođe možete da uvrstite u vašu zimnicu, jer je ukus božanstven.
Cvekla je zdravo povrće koje povoljno utiče na vaše zdravlje, pa pročitajte kako se pravi sok od cvekle i kako utiče na vaš organizam.
Kako je sada vreme da se zimnica priprema, kupite potrebne sastojke i napravite bar 1 teglu u kojoj ćete uživati.
Sastojci:
- 600 g cvekla
- 600 g tikvica
- 1 crni luk
- 1-2 čena belog luka
- 250 ml vode
- 40 ml sirćeta
- 25 g šećera
- 1/2 kašičice soli
- 4 zrna bibera
Priprema:
Cveklu očistite i kuvajte nekih pola sata. Kada se ohladi izrendajte, kao i tikvice. Tikvice procedite. Crni luk isecite na brkove/rebarca, pa prelijte vrelom vodom. Pomešajte tikvice, cveklu, oceđeni luk i krupnije seckani beli luk. Dobro promešajte i sipajte u sterilisane tegle. U šerpu sipajte vodu, sirće, so, biber i šećer i ostavite da prokuva. Prelijte salatu i zatvorite teglu. Ova količina je za 1 teglu.