Prilikom pripremanja, a naročito u toku prženja hrane masnoća zna da prska na sve strane, a naročito po pločicama koje se nalaze iza šporeta. I dok je njihove glatke površine jednostavnije očistiti, jedan deo predstavlja veoma naporan posao. 

Čišćenje fugni na pločicama je veoma dugotrajan, a mnogi bi rekli i pipav posao. Na uskim delovima između pločica skupljaju se masnoća, prašina, a kada se na sve to doda i para od kuvanja sve se prosto "zacementira", te čitava kuhinja deluju neuredno.

Iako se na tržišu mogu pronaći namenska sredstva za čišćenje, koja se sa manje ili više uspeha nose sa ovim nečistoćama, sve češći izbor u mnogim domaćinstvima su prirodna rešenja. I fugne ćete moći da očistite pomoću jednog takvog sredstva, odnosno od kombinacije sastojaka koje već imate kod kuće: alkoholnog sirćeta i sode bikarbone.

U činiji pomešajte sodu bikarbonu i sirće tako da dobijete gustu pastu. Ovu smesu nanesite na pločice u što debljem sloju naročito na fugne. Fugne potom oribajte četkicom za zube. Nečistoće će spadati i odmah ćete primetiti promenu. Pločice na kraju isperite mlakom vodom i prebrišite ih suvom krpom, a rezultat će vas oduševiti. 

jednostavno čišćenje fugn tiktok/ak.cleaner

Izvor: Stvar ukusa