Iako mnogi ne kuvaju često i to opravdavaju nedostatkom vremena i brzim tempom života, ipak postoji način da pripremite obroke za celu porodicu za čitavu nedelju. Evo kako to možete uraditi.

Da biste u toku nedelje bili potupuno rasterećeni što se tiče nabavke i pripreme hrane pripremite spisak potrebnih sastojaka i krenite u veliku nabavku.

Bitno je da napravite dobar spisak jer tako nećete kupovati stvari koje vam ne trebaju već ćete kupiti samo ono što vam je zaista potrebno.

Predlog jelovnika za 7 dana

Ponedeljak: Pasulj sa kobasicom

Potrebno je: 500 g pasulja, 200 g kobasice, 1 crni luk i 2 kašike brašna

Pasulj potopite uveče. Potrebno je oko 500 g pasulja. Ujutru prospite tu vodu, nalijte drugu i stavite da provri. Ponovo prospite vodu i sipajte drugu. Naseckajte sitno crni luk i stavite da se kuva. Pred sam kraj kuvanja dodajte oko 200 g kobasice po izboru. Napravite blagu zapršku od malo ulja, 2 kašike brašna i 1 male kašičice aleve paprike. Zapržite pasulj, dodajte so po ukusu i ručak je gotov. Ovaj obrok podelite na dva dela, pa jednu polovinu zamrznite i izvadite po potrebi, na primer u petak.

Pročitajte i: 5 recepata za nedeljni ručak

Utorak: Đuveč sa pilećom džigericom

Potrebno je: 500 g mešavine za đuveč, 500 g pileće džigerice

Kupite jednu mešavinu za đuveč. Jeftinija varijanta vam je da kupite povrće za đuveč u rinfuzu. Stavite u šerpu malo ulja i sipajte smrznuto povrće. Kad je povrće popustilo sokove, dodajte džigericu. Ako ne volite nju, možete staviti bilo koje drugo meso, a može i bez mesa. Sve zajedno na tihoj vatri dinstati oko pola sata.

Sreda: Bolonjez sos i špagete

Potrebno je: 400 g mlevenog mesa, 1 glavica crnog luka, 500 ml kuvanog paradajza, 250 g špageta

Sitno iseckati crni luk i propržiti na malo ulja. Dodati mleveno meso i dinstati dok meso ne promeni boju. Polako sipati kuvani paradajz, da ne bude previše retko. Krčkati oko pola sata. Makarone obariti i ocediti od vode. Kad podgrevate ovo jelo dovoljno je da špagete kratko potopite u vruću vodu.

UŠTEDITE KUVAJUĆI: RUČAK  na nedeljnom nivou ZA MANJE OD 2 000 dinara
Profimedia/Shutterstock attachment-rucak_nedelju_dana

Četvrtak: Slatki kupus sa pilećim krilcima

Potrebno je: 400 g pilećih krilaca, jedna mala glavica kupusa, 1 glavica luka, 1 šargarepa

Kupus iseckati na krupnije komade i staviti u šerpu. Iseckati glavicu crnog luka i šargarepu pa dodati u kupus. Naliti vodom da ogrezne preko kupusa. Dodati začine po ukusu. Staviti prvo na jaču vatru a potom kad provri smanjiti i na tihoj vatri kuvati oko 45 minuta. Ako je mnogo retko može se napraviti blaga zaprška od malo vode i 1 kašike brašna

Petak: Možete izvaditi polovinu pasulja od ponedeljka

Pročitajte i: Musaka na grčki način

Subota: Sataraš sa jajima

Potrebno je: 2 glavice luka, 2 paprike, 3 paradajza, 2 jaja, začini

Crni luk iseći na kockice, staviti na malo ulja da se uprži. Kad postane staklast dodati papriku isečenu na kockice. Kad paprika omekani dodati i paradajz iseckan na kockice. Sve dinstati dok voda ne uvri. Potom dodati začine i ulupana dva jaja. Jelo je spemno

Nedelja: Makarone sa sirom

Potrebno je: pola kesice makarona, 250 g sira

Stavite makarone u slanu vodu da se skuvaju, kad su gotove procedite. Operite ih i dodajte izmrvljen mladi sir. Prijatno!

Svako od ovih jela potrebno je nakon što se ohladi sipati u odgovarajuće plastične posude i staviti u zamrzivač. Da bi vam bilo lakše napišite na samolepljive papiriće i zalepite na svaku posudu šta je u njoj i za koji dan. Uveče izvadite posudu za naredni dan, stavite u frižider i kad dođete sa posla samo kratko podgrejete ručak.

Uštedećete mnogo vremena, uštedećete dosta novca, a vaši ukućani i vi ćete imati cele nedelje kuvane i zdrave obroke za ručak.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: Stvar ukusa