Susam se spominje u vavilonskim spisima starim više od 4000 godina, a pretpostavlja se da se gaji više od 5000 godina. Ovo seme sadrži više ulja od većine semena, a susamovo ulje je teško kvarljivo, ukoliko se priprema i skladišti na pravilan način.
Susam sadrži dosta mangana i bakar, ali je i odličan izvor kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, fosfora, vitamina B1, cinnka i vlakana.
Puter od susama možete napraviti od sirovog ili prepečenog u zavisnosti od ukusa. Ukoliko želite jači ukus, susam možete peći u rerni na 180 stepeni oko 20 minuta, dok ne porumeni. U toku pečenja promešajte semenke kako bi se ravnomerno ispekle.
Susam meljite u blenderu nekoliko minuta. Mlevenom susamu možete dodati i malo susamovog ili kokosovog ulja kako biste dobili glatku, kremastu masu.
Puter od susama možete koristiti za prirpemu preliva za salatu, poslužiti kao prilog uz jelo ili koristiti pri pripremi kolača.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus