Obogatite svoje jelo nekim od sledećh soseva.

Bešamel sos na francuski način

Na 35 g zagrejanog maslaca kratko propržiti 30 g brašna i napraviti svetlu zapršku, a zatim neprestano mešajuci preliti sa 6 dcl hladng mleka. Pustiti da provri, pa dodati 1/2 glavice sitno iseckanog crnog luka, parčence lista lorbera, karanfilić i malo izrendanog muskatnog oraščića, a zatim kuvati na tihoj vatri pazeći da ne zagori. Na kraju propasirati kroz sito.

Sos od pečuraka

Oprati i na listice iseci 1/2 kilograma šampinjona, pa ih na 75 g maslaca na umerenoj vatri dinstati 7-8 minuta. Zatim dodati dve kašike brašna i promešati, pa uz neprekidno mešanje postepeno nalivati 3 dcl tople vode. Kuvati 5 minuta, pa skloniti sa vatre i umešati dva žumanceta i 2 dcl kisele pavlake, a zatim vratiti na vatru i polako zagrevati (ne dozvoliti da proključa). Služiti kao preliv preko bifteka ili domaćeg rižota.

Sos od kiselih krastavaca

Zagrejati dve kašike masti, dodati dve kašike brašna i varjačom mešati da dobro porumeni. Zatim dodati četiri kisela krastavčića isečenih na sitne kockice, pa promešati, posoliti i naliti 1/2 l mlake supe. Sve dobro promešati i dodati jednu kašičicu šećera pa kuvati dalje. Kada je gotovo, umešati tri kašike kisele pavlake i služiti uz kuvanu govedinu (iz supe).

Sos od kiselih krastavaca i paprika

Krastavce i paprike iseći na sitno i dodati proprženom brašnu na malo masnoće. Naliti goveđom čorbom, posoliti i pustiti da provri. Na kraju dodati tri kašike pavlake ili milerama i služiti uz pečeno meso.

Sos od paradajza

Zagrejati 3 kašike ulja i u to dodati 1-2 kašike brašna i kratko propržiti, pa uz neprekidno mešanje postepeno nalivati 1/2 l soka od paradajza. Zatim posoliti po ukusu i uz povremeno mešanje na tihoj vatri kuvati 10 minuta. Sos služiti uz kuvanu govedinu i povrće iz supe.

Riblji sos

U šerpicu sipati jednu punu kašiku maslaca, pa uz neprekidno mešanje dodati jednu kašiku oštrog brašna. Šerpicu staviti na vatru i kratko propržiti, pa dodati dve kašike riblje čorbe (ili kockicu supe) da se razredi, a zatim začiniti sokom od jednog limuna i umešati jedno žumance. Sluziti uz pečenu ribu.

Sos od ajvara

Izdrobiti četiri tvrdo kuvana žumanca, dodati 2-3 kašike ajvara, malo ulja, malo sirćeta i sitno isečen crni luk, pa dobro izmešati i služiti uz teleće pečenje.

Sos sa mirođijom

Jednu vezu sveže mirođije sitno iseckati, umešati je u 2 dcl pavlake, posoliti i pobiberiti po ukusu, promešati i služiti uz kuvanu ribu.

Sos od pasulja 

Skuvati pasulj (beli) ispasirati ga kroz cediljku, zatim izgnječiti sa sirćetom i uljem. Po ukusu dodati biber i so, kao i sitno isečenu glavicu crnog luka i peršunovog lišća.

Sos od sira

U tiganj stavite 100 g putera, dodajte 1/4 l pavlake i pržite dok se ne zgusne. Dodajte zatim izrendan ementaler, oko 100 g, malo propržiti. U posebnoj ćiniji izmešati 100 g belog sira i dva žumanca mešajuci dok se ne dobije glatka masa. Posolite i pobiberite i sos je spreman i njime možete preliti makarone. Stavite u tiganj oko 400 g već skuvanih makarona pomešajte ih sa smesom ementalera, sklonite tiganj sa vatre i dodajte beli sir, mešajuci energično. Služite odmah, dok se ementaler jos razvlači.

Karbonara sos

100 g na kocke isečene dimljene slanine prodinstati na malo ulja. U posebnom sudu umutiti četiri jaja, rendanog sira, soli i bibera. Po želji dodati u sos nekoliko kašika pavlake i sve dobro umutiti. Preko skuvanih makarona preliti sos, a odozgo posuti isprženom slaninom.

Pavlaka sa renom

Sitno izrendati osrednji ren, dodati kiselu pavlaku, so, biber i na vrh noža šećer. Zatim dodati sitno izrendanu kuvanu ili presnu cveklu koja će sosu dati pikantniji ukus i lepu boju. Posluziti uz hladna jela od mesa.

Sos od jaja i senfa

Tri žumanca, sobne temperature, izmešati sa dve kašike senfa, kašikom šećera i soli po ukusu. Sve to umutiti mikserom dok se ne dobije glatka masa. Zatim postepeno, u tankom mlazu dodavati mlako ulje (oko 350 g) mešajuci u istom smeru. Kada se dobro umuti, postepeno dodavati sirće po ukusu. Penasto umućen sos služiti uz neko jelo od povrća.

Švedski sos

Tri kašike majoneza pomešati sa jednom kašikom pavlake i dodati jednu kašičicu rendanog rena. Služiti uz pečenje ili pečeno meso.

Sos od vina

U šerpu staviti mast i jednu na kolutove isečenu šargarepu, 1 list lorbera, malo bibera, 20 g brašna i sve to naliti sa 2 dcl vina i kuvati. Kada je gotov, sos propasirati, dodati 2-3 kašike pavlake, razrediti sa još vina ako je gust. Sos preliti preko pečenog mesa.

Sos od senfa

Umutiti 200 g senfa sa 1 dcl ulja, zatim dodati jednu kiselu pavlaku, dva rendana korena rena, izgnječena dva tvrdo kuvana jaja, limunov sok, so, biber po ukusu. Sve dobro izmešati i služiti hladno.

Sos Bernes

Umutiti 2 dcl gotovog majoneza sa jednom pavlakom. U to dodati iseckane veze peršuna i mirođije. Sve dobro izmešati i služiti hladno.

Mornarski sos

Napraviti bledu zapršku od 50 g butera/margarina i 30 g brašna. Posebno pomešati 200 g bujona u kome se riba kuvala sa čašom crnog vina pa time naliti zapršku. Posoliti, pobiberiti i mešajući, kuvati na tihoj vatri (ne sme da vri) četvrt sata. Preliti preko kuvane ribe.

Zeleni sos

Napraviti majonez (moze i kupljen) i tome dodati malo pirea od spanaća. Služi se uz hladnu ribu.

Ženevski sos

Na puteru propržiti malo sitno seckanog crnog luka i sitno seckane šunke. Dodati malo brašna, pa pustiti da sve malo porumeni. Naliti sa malo crnog vina i supe u kojoj se kuvala riba. Na kraju dodati malo svežeg putera. Služiti uz kuvanu ili pečenu ribu.

Bretonski sos

Dobro izmutiti dva žumanca sa jednom kašičicom senfa, posoliti, pobiberiti, zakiseliti sa malo sirćeta. Stalno mešati. Posebno rastopiti malo butera/margarina pa ga (kad je mlak) postepeno sipati u izmućena jaja i dalje stalno mešajući. Sos treba da ima gustinu majoneza. Ovim sosom premazati ribu i bilo koje meso po ukusu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs