Soda bikarbona se uglavnom koristi u kulinarstvu, ali i u čišćenju domaćinstva, pa i u nezi tela.

Pogledajte šta sve može neverovatna soda bikarbona

1. U kuhinji za brisanje svih površina koristite osnovnu mešavinu ¼ šolje sode bikarbone rastvorene u 1l tople vode.

2. Da biste uklonili mirise iz ostave ili frižidera ostavite sodu bikarbonu u otvorenoj kutiji na polici. Odlično skuplja mirise a neutrališe ih i u ormanu, fijokama i sl.

3. Dajte sjaj vašoj česmi u kuhinji tako što ćete je izribati pastom od sode bikarbone: 3 dela sode bikarbone i 1 deo vode. Tom pastom možete izribati i escajg ili bilo koji predmet od metala kome želite da povratite sjaj.

4. Kante za smeće perite klasičnim rastvorom sode bikarbone i vode, a u čiste i suve kante pospite malo sode koja će skupljati neprijatne mirise.

5. Da osvežite plastiku i skinete mrlje potopite je u rastvor od 4 dela sode bikarbone i 1 deo vode. Sačekajte 15 minuta istrljajte, isperite i osušite.

6. Da bi uklonili prljavštinu i pesticide sa voća i povrća operite ga u punoj sudoperi ili činiji mlake vode sa ¼ šolje sode bikarbone, a zatim isperite.

7. Da bi oribali tamne mrlje na šerpama i tiganjima koristite sodu bikarbonu, toplu vodu i tečnost za sudove. Potopite sudove u taj rastvor na 15 minuta, oribajte ih i isperite.

8. Beli veš možete osvežiti dodavanjem 1 šoljice sode bikarbone u mašinu za pranje veša.

9. Uklonite fleke sa odeće rastvorom od 6 kašika sode bikarbone i pola šolje vode. Nanesete na mrlju, istrljate i isperete. Ukoliko su mrlje “teže” ostavite rastvor da odstoji sat vremena pa isrtljajte i isperite. Obratite pažnju na postojanost boje pa prvo proverite na nekom manje vidljivom mestu.

10. Za sve površine u kupatilu koristite osnovnu mešavinu, a upornije mrlje pokvasite, pospite sodom i ostavite malo da odstoje pre ribanja.

11. Osvežite svoje češljeve i četke tako što ćete ih jednom mesečno potopiti u rastvor tople vode i 1 kašiku sode bikarbone.

12. Osvežite WC šolju tako što ćete je posuti sodom bikarbonom, oribati i isprati.

13. Mrlje od rđe ćete lako ukloniti mešavinom 1 šolje sirćeta i 1 šolje sode bikarbone, oribajte mrlje i isperite.

14. Za neutralisanje mirisa (npr. mirisa kućnih ljubimaca) u tepisima ili mebl nameštaju najbolje je da ih pospete sodom bikarbonom, ostavite da odstoji 15 minuta i usisate.

15. Očistite plastične i gumene dečije igračke osnovnom mešavinom sode bikarbone i vode, operite ih sunđerom, isperite i ostavite da se osuše. Da biste očistili plišane igračke pospite ih sodom bikarbonom i nakon 15 minuta usisajte.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama- Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: najboljamamanasvetu.com