Da biste umesili testo savršenog ukusa potrebno je pre toga da aktivirate kvasac. Mnoge neiskusne domaćice se brinu da li će znati to da urade kako treba, ali to je najjednostavniji proces.
U sledeća tri koraka pogledajte kako da aktivirate kvasac i zamesite testo koje vam treba.
1. korak: Topla voda ili toplo mleko
U zavisnosti šta vam piše u receptu za testo zagrejte malo vode ili malo mleka. Nikada ne smete ostaviti da prokuva nego samo malo toplije da bude. Ako vam je lakše za vodu možete sipati toplu sa česme, a mleko ugrejete samo malo. Zatim toplu vodu ili mleko sipajte u posudu u kojoj ćete mesiti testo. Dodajte kvasac i promešajte. Potrudite se da ima što manje grudvica.
2. korak: Dodajte malo šećera
Nakon što kvasac stavite u vodu ili mleko, dodajte mu kašičicu ili dve šećera (zavisi od toga šta vam piše u receptu za testo). Kvasac se hrani šećerom i to će mu pomoći da se umnoži i aktivira. U osnovi to ubrzava proces. Kada sipate šećer ponovo promešajte.
3. korak: Ostavite da odstoji
Ako ste odradili prva dva koraka sve što sada treba je da ostavite kvasac u posudi da odstoji nekih 15 minuta. Nakon tog vremena kad dođete da proverite u posudi treba da budu mehurići tj. da kvasac peni. To znači da se kvasac aktivirao i da je spreman za korišćenje. Tada ubacujete ostale sastojke za testo i mesite.
Jogurt torta sa borovnicama
Jednostavna fokača sa kulenom i sirom
Kako da testo naraste bez kvasca - 2 brza trika koja provereno deluju
Kako da napravite japanske vazdušaste palačinke
Mus od maline - najlepši desert iz čaše od samo 2 sastojka