Možda vam se čini da je pečenje povrća veoma jednostavno – samo ga stavite u rernu. Međutim, da bi ono bilo rumeno i meko, karamelizovano, sočno i ukusno, potrebno je da primenite nekoliko trikova.
1. Zagrejte rernu. Ovo je veoma važan korak. Ukoliko povrće stavite u rernu koja je mlaka, namirnice neće preplanuti. Temperatura pečenja zavisi od vrste povrća, a obično se zagreva između 150 C i 210 C.
2. Isecite na jednake delove. Manje povrće će se jednako ispeći, međutim veće je potrebno dodatno iseći i to na jednake delove.
3. Dodajte ulje. Povrće stavite u posudu, dodajte kašiku ili dve ulja i dobro promešajte. Vrsta ulja nije toliko važna, to je sve stvar ukusa. Ulje će povrću dati lepu boju tokom pečenja, neće biti suvo, a možete dodati i beli luk ili mlevenu slatku papriku.
4. Ne stavljajte previše povrća. Da bi se povrće lepo ispeklo, potrebno je da vreo vazduh slobodno kruži, pa će pretrpan pleh to onemogućiti.
5. Posolite. Da li znate u čemu je tajna ukusnog pečenog povrća u restoranima? Začini se dodaju u etapama. Povrće se soli pre i još malo nakon pečenja. Zato nemojte zaboraviti da posolite jelo pre stavljanja u rernu.
6. Pečenje pri vrhu rerne. Pleh sa povrćem stavite na gornju trećinu rerne kako bi lepo porumenelo.
7. Protresite i promešajte povrće. Kada povrće počne da rumeni, dobro protresite posudu u kojoj se peče i promešajte ga.
8. Temeljno ispecite povrće. Za dobro pečeno povrće su važne dve stvari: da porumeni i bude meko. Zato ga pecite dok ne omekša i poprimi odgovarajuću boju. Ukoliko vam se čini da je previše potamnelo, a još nije meko, prekrijte ga folijom i nastavite da pečete dok ne postane mekano, a zatim skinite foliju i pecite još 5 minuta. Ukoliko povrće još nije rumeno, ali je dovoljno meko, pojačajte temperaturu pečenja i stavite pleh na na najvišu rešetku.
9. Dodajte još začina na kraju. Pečeno povrće je najukusnije kada mu se i na kraju začini. Dodajte još maslinovog ulja, soli ili bibera, limunovog soka, raznih biljnih začina, balzamiko sirće…
10. Poslužite povrće toplo ili ostavite da se ohladi. Pečeno povrće je odlično kada je još toplo, ali i ako se ohladi može biti takođe ukusno. Ukoliko planirate da ga poslužite ohlađeno, nemojte ga pokrivati kako ne bi postalo previše mekano i sparušeno usled isparavanja.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem