Ako mislite da je proces pravljenja sira dugotrajan i mukotrpan posao i zato ga izbegavate, na Simplebites blogu smo pronašli recept za mocarela sir koji će vas uveriti u potpuno suprotno.

Potrebni sastojci:

3, 8 l mleka

1 ½  kašičica limunske kiseline u prahu

¼ kašičice tečnog sirišta

1 kašičica soli

Mleko sipajte u veliku šerpu i na srednje jakoj temperaturi zagrevajte mleko dok ne dostigne temperaturu 12C, za ovo će vam biti potreban kuhinjski termometar. Kad je mleko dostiglo odgovarajuću temperaturu sipajte limunsku kiselinu u prahu, dobro promešajte i nastavite da zagrevate mleko.

Kad se mleko zagrejalo do temperature od 31C, sipajte siršte i i dobro promešajte. Primetićete da mleko lagano počinje da se zgušnjava, a primetićete i malene grudvice.

Između 35-40C temperature mleko će biti poprilično gusto i vreme je da isključite šporet, a moći ćete primetiti i kako se surutka odvaja od grudvica sira.

Pogledajte i Kako da napravite sir maskarpone 

Sklonite šerpu sa šporeta i ostavite da se prohladi pet minuta. Nakon toga uz pomoć šuplje kašike izvadite sve stvorene grudvice (sir) u posebnu posudu i ocedite višak surutke koliko je moguće. Nakon toga sir stavite u mikrotalasnu rernu da se greje 60 sekundi, ponovo ocedite surutku i preklopite sir nekoliko puta da se toplota ravnomerno rasporedi, kao da mesite testo.

Nakon toga,  sir ponovo vratite u mikrotalasnu i zagrejte sir 30-40 sekundi u zavisnosti od jačine mikrotalasne pa ponovo ocedite višak surutke.  

Na sir pospite malo soli pa ga preklopite dva puta i ponovo vratite u mikrotalsnu na 30-40 sekundi i ocedite višak surutke.

U ovom trenutku sir bi trebalo da je veoma vruć i da podseća na rastopljeni mocarela sir, na ruku stavite rukavicu pa ga razvucite najviše što možete i otpustite da se sam složi.

Ponovite grejanje u mikrostalsnoj dok svi slojevi sira ne budu jednako vrući – dva do tri puta.

Nakon toga od sira možete napraviti male loptice, veknu ili pletenicu. Ovako pripremljen sir čuvajte u frižideru u hladnoj vodi.

Pogledajtei Kako da napravite grčki jogurt

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: lifepressmagazin.com