Spadate li među one koji radije kuvaju jer vole što zdraviji način ishrane, onda znate da je dragocen svaki minut u natrpanom rasporedu.
Osnovni sosovi u tome vam mogu biti od velike pomoći jer ih raznim namirnicama možete menjati i izbeći rutinu uvek istih ukusa.
Pogledajte i 8 načina da poboljšate ukus sosa za testeninu
Svideće vam se i to što se ovi sosovi pripremaju odoka i uz malo prakse imaćete svoj omiljeni recept.
Četiri tipa sosa bešamel
Prvi sos je zapravo bešamel koji se koristi za pravljenje lazanja. Priprema se tako što otopite maslac i dodate brašno koje treba dobro promešati, a zatim se dodaju pavlaka, mleko i začini poput soli dok ne dobijete dovoljno gustu smesu da se fino prelije po testenini. Razne varijante ovog sosa mogu se pripremati dodavanjem sireva poput parmezana, a svakako isprobajte i verziju sa senfom.
Pogledajte i Kako da napravite perfektan bešamel sos
Sos od paradajza
Kao mali sigurno ste često jeli sos od paradajza, ako ništa drugo - sa špagetama. Može se pripremati na isti način kao i bešamel s dodatkom soka od paradajza, ali postoji i bolja verzija s malo više ukusa. Propržite usitnjeni crni i beli luk na malo maslinovog ulja, dodajte pire od paradajza uz malo pelata, i još nekoliko omiljenih začina poput origana. Ovaj sos se takođe brzo sprema i odlično ide uz njoke, kao i uz razne vrste testenine. Ukoliko vam smetaju veliki komadići pelata, onda ga samo na kraju usitnite štapnim mikserom.
Pogledajte i Paradajz sos štiti od srčanih bolesti
Sos holandez
Ako volite špargle, onda znate da se sos holandez najbolje dopunjuje s njima, ali odličan je i preko drugih vrsta povrća ili ribe, pa vredi naučiti kako se priprema. Iako zvuči pomalo zastrašujuće zbog postupka redukcije, jer morate pustiti vino da ispari. Za ovaj sos treba vam malo više strpljenja jer morate mutiti žumance sve vreme kako se ne bi stvorile nepoželjne grudvice. Rastopite maslac na laganoj vatri i ostavite sa strane da se malo ohladi. Umutite penasto žumance na pari i uz stalno mešanje dodajte malo belog vina, otopljeni maslac, limunov sok i začine po želji. Sos se mora odmah poslužiti jer nije isto ukusan ako se ohladi, a nikako nije preporučljivo podgrevati ga.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: tportal
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem