Ova južnoamerička žitarica nekada je nazivana i "zlatom Inka" budući da je bila na ceni kao izvor snage i izdržljivosti za ratnike. Kao i amarant (štir), kinoa se svrstava u tzv. pseudožitarice jer, iako ne pripadaju grupi žitarica, njihove semenke podsećaju na žitarice i koriste se na slične načine kao žitarice. Srodna je cvekli i španaću.

Pročitajte i Hrana koja vam može spasiti život

Ova egzotična žitarica koja sve više osvaja i zapadnjake, bogata je belančevinama, aminokiselinama, neprobavljivim vlaknima, fosforom, magnezijumom, cinkom, bakrom, manganom i gvožđem, a mogu je bez problema konzumirati i osobe alergične na gluten.

Možda ne znate, ali kinoa osigurava više gvožđa od ostalih žitarica i sadrži visoke količine kalijuma i vitamina B2, kao i ostalih vitamina B iz grupe: B6, B3 i B1! Poslednjih godina sve češće se baš kinoa spominje kao zamena za meso u budućnosti. Za razliku od ostalih žitarica, kinoa je kompletan izvor belančevina budući da sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. Izvor je aminokiseline lizin, bitne za rast i obnovu tkiva, što je sasvim neuobičajeno za žitarice.

Kinoa je kultivirana u Andama, na području Perua, Čilea i Bolivije još pre 5.000 godina, a uz kukuruz, bila je jedna od dve osnovnih prehrambenih namirnica u carstvu Inka.

Iako se o kinoi stalno govori kao o žitarici, radi se zapravo o semenci biljke koja je srodna spanaću. Semenke, osim što su prepune hranjivih i zdravih sastojaka, izuzetno ukusne i imaju poseban orašast ukus i blagu hrskavu strukturu. U prodavnicama zdrave hrane možete je naći u beloj i crvenoj varijanti.

Ova namirnica odlična je za bolesti srca i krvnih sudova, a može biti i korisna u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Pročitajte i 10 namirnica koje štite od dijabetesa

Kao bogat izvor magnezijuma i vitamina B2 preporučuje se osobama koje pate od migrena, a ima odličan efekat i na sve one koji imaju problema s probavom jer pospešuje čišćenje organizma sprečavajući zatvor.

Kinoju možete pripremati na puno načina, možete je kuvati i koristiti slično kao pirinač, pripremati kao prilog ili dodatak varivima, supama, može se samleti u brašno. Skuvanu kinoju pomešajte sa svežim seckanim voćem i orašastim plodovima kao žitarice za doručak.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: tportal.hr