Verovatno se krompir pire bar jednom nedeljno nađe na vašoj trpezi. ALi nije na odmet da pripremu ovog priloga dovedete do savršenstva. Evo nekoliko trikova za savršen krompir pire.

1. Birajte pametno

Krompire delimo u nekoliko grupa: skrobaste, voštane i svenamenske. Za pire se preporučuju skrobaste. Ako niste u mogućnosti da nabavite skrobasti, neka vaš drugi izbor budu svenamenski, a voštani tek na poslednjem mestu.

2. Kockice iste veličine

Kada sečete krompir na kockice za kuvanje, isecite ga na jednake veličine. Ili bar što je više moguće približnih dimenzija. Ako su različitih dimenzija, kockice krompira se neće podjednako skuvati.

Pogledajte i 5 najčešćih grešaka u pripremi kajgane

3. Uklonite nepotrebnu vlagu

Suvi pire krompir možete da dobijete ako ocedite krompire nakon što su se skuvali, prospete vodu pa krompire vratite nazad u vruć lonac da se iz njih izvuče sva vlaga.

4. Koristite pravi "pribor"

Za pravljenje pirea koristite ručnu drobilicu. Mikser će previše razgraditi skrob, a rezultat će biti tečniji pire koji nema poželjnu teksturu.

Pogledajte i Kako da skuvate savršen rastresit pirinač

5. Prava mera

Kada govorimo o pravoj meri, ne mislimo na to koliko bi krompira trebalo da pojedete, nego da ne biste smeli da predugo gnječite krompir. Kada pireu dodajete mleko i maslac, nemojte ni previše da mešate.

6. Pazite na temperaturu

Mleko koje dodajete pireu bi trebalo da bude toplo da bi ga lakše upio krompir. Samim tim, manje ćete morati da mešate.

Pogledajte i Najčešće greške u pripremi pice

7. Pazite na količinu dodataka

Isto tako, nemojte da dodajete previše mleka ili pavlake pireu jer ćete ga razrediti i dobiti neželjenu teksturu.

8. Završite s malo maslaca

Ukus pirea ćete poboljšati koristeći maslac. Poznati francuski šef Džoel Robušon savetuje da omer krompira i maslaca bude 2:1.

9. Nemojte zaboraviti na so

So je mineral koji nam služi za poboljšanje i naglašavanje ukusa. Prvo posolite vodu u kojoj se kuva krompir, i to obilno – kao da kuvate testeninu. Verovatno ćete morati da dosolite pire kada je skuvan i zgnječen. 

10. Sve je u tajmingu

Baš kao i kada je u pitanju dobra šala, stvar je u tajmingu. Krompir servirajte u poslednji čas. Nemojte da ga napravite pola sata ranije i dopustite da se ohladi.

Savet plus: Kada je pire-krompir gotov,s ubacite u njega dodatke koji će ukus podići na nov nivo: dve šake narendanog parmezana, pola šake sitno naseckanog vlašca, dva čena belog luka i jedan prodinstani luk... izbor je vaš!

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: ordinacija.hr