Riba i morski plodovi su izuzetno ukusni kada se prirpeme na roštilju. Još ako im dodate svežu salatu, dobijate idealan zdrav obrok za toplije dane. 

Međutim, ove namirnice nije baš lako napraviti na roštilju - riba može da se raspadne, dok manji plodovi mora poput škampa i školjki mogu brzo da zagore ili propadnu kroz rešetku. Zato vam predstavljamo trikove koji će pripremu morskih polodova i ribe dovesti do savršenstva.

1. Ne skidajte kožu ribe

Većina recepata zahteva da se skine koža s ribe, ali se to ne preporučuje kod pripreme ribe na roštilju. Tako je manji rizik da se meso raspadne tokom pripreme. S druge strane, neke vrste ribe su bolje kada se spreme s kožom koja bude hrskava i ukusna kada se ispeče. Ipak, lososu možete slobodno ukloniti kožu, ali tek kada je pečen.

Pogledajte i 7 saveta za prženje ribe

2. Koristite dvostruku rešetku

Kako se riba ne bi raspala tokom pripreme, stavite je u dvostranu rešetku, odnosno, posebnu korpu od žice jer će te tako tokom pripreme okretati žicu, a ne ribu.

3. Pecite ribu ualiminijumskoj foliji

Verovatno ne želite da riba bude barena ako je već pripremate na roštilju, ali nećete pogrešiti ako je prirpemite u alu foliji. Jednostavno stavite začinjen filete u foliju, možete dodati i druge namirnice poput povrća, i zatvorite foliju, vodeći računa da ostavite rupice kako bi para izlazila. Pecite ribu desetak minuta, a zatim pažljivo sklonite sa roštilja i oprezno otvorite paketić od folije.

Pogledajte i Kako da znate da li je riba koju kupujete sveža

4. Napravite ražnjiće

Ako pripremate sitnije morske plodove, najlakše je da ih naređate na drveni ražnjić. Tako ćete ih lakše okretati tokom pečenja, a i izgledaju dekorativnije.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa